Broccoli e super-aliment

Broccoli e super-aliment

Cand vrei sa adopti un regim de viata sanatos orice ajutor e util. Specialistii Unilever Food Solutions divizie specializata de solutii gastronomice a Unilever – au sfaturi ingenioase pentru ca mancarea gatita acasa sau comandata la restaurant sa fie gustoasa si sanatoasa.

De la ei am aflat ca broccoli e super-aliment. Bucatarii spun ca nu trebuie sa lipseasca din mancarea comandata la restaurant sau gatita acasa, macar o data la doua zile, deoarece este unul dintre cele mai complete alimente din lume, continand o mare cantitate de vitamine si minerale. Bucatarii ii sfatuiesc pe consumatori sa incerce sa introduca cate o bucatica de broccoli in dieta lor in fiecare zi.   

Sfaturile bucatarilor din cele 74 de tari in care exista divizia Unilever Food Solutions au toate un punct comun, acela ca trebuie sa luam in considerare optiunile mai sanatoase si mai usoare atunci cand manacam in oras sau cand ne pregatim singuri mancarea acasa – bucatarii incurajeaza consumatorii sa aleaga legumele la pranz si la cina, pe care sa le gateasca sau sa le ceara gatite cat mai sanatos, renuntand la pregatirea lor prin prajire.

Bucatarii din Polonia spun ca felul de mancare ales la pranz sau cina trebuie sa contina multe legume, care asigura aportul necesar de vitamine si fibre. „Gandeste vegetarian!” ne sfatuieste un bucatar turc care ofera ca exemplu mancarea din tara sa.

Sfaturile din Germania pentru mancarea aleasa la restaurant sau gatita acasa sunt legate de modul de preparare a mancarii. Legumele ar trebui sa le cerem gatite la abur pentru ca nutrientii si gustul se pastreaza mai bine prin pregatirea la abur decat in apa clocotita.\

De la romani pentru romani, bucatarii Unilever Food Solutions amintesc ca toate ingredientele din care ne pregatim mancarea pot fi sanatoase, provocarea fiind aceea de a sti cum sa le combinam si cum sa le preparam.  Pe scurt, cand iesim sa mancam in oras ar trebui sa alegem preparate gatite usor, sa nu combinam preparate cu aport de lipide mare (carne, peste gras, prajeli) cu preparate cu procent mare de carbohidrati (cartofi, fasole).

Pestele ar trebui consumat minim de 2 ori pe saptamana, iar in pregatirea mancarii ar trebui sa fie folosite uleiul de masline  extravirgin, ierburile aromatice (busuioc, patrunjel, marar), usturoiul si salatele de sezon.

Intr-o dieta sanatoasa, pe langa consumul de legume preparate corect, trebuie sa reducem cantitatea de zahar consumata la desert. Bucatarii portughezi ne sfatuiesc sa renuntam la zahar in prepararea deserturilor, pe care sa-l inlocuim cu miere sau fructoza si sa introducem in retete fructe proaspete, de fiecare data cand acest lucru este posibil, pentru un plus de culoare si aroma.

Fructele uscate sunt recomandate de bucatarii din Asia de Sud-Est ca indulcitor. Acestia ne sfatuiesc sa inlocuim zaharul cu fructele uscate precum smochinele, mango sau bananele pentru a conferi preparatelor gatite sau comandate la restaurant un gust dulce natural.

Si pentru ca broccoli e super-aliment, gasiti aici retete pe gustul tuturor.