Brazilia: bucataria samba

Brazilia: bucataria samba

O tara atat de vesela si cu chef de viata nu putea da lumii decat o bucatarie in care o multitudine de arome exotice se intretaie cu alimente total neobisnuite sau in care influentele europene, in special portugheze (tara care a colonizat Brazilia in 1533), convietuiesc la masa alaturi de cele amerindiene. Influentele africane sunt foarte importante, pana la abolirea sclaviei, in 1888, ajungand in Brazilia peste 5 milioane de africani! Pregatiti-va de spectacol, urmeaza o samba culinara!

 

Ingredientele de baza

Brazilia are o agricultura dezvoltata, in care legumele sunt foarte pretuite, pestele este iubit, iar fructele exotice au un spectru incredibil de variat. Se spune chiar despre fructele Braziliei ca reprezinta comoara culinara cea mai de pret a tarii.

Legume – de la nici o masa traditionala braziliana nu pot lipsi boabele de fasole si de orez, fierte; maniocul (faina) este si el foarte intalnit, in special in sudest; dintre tipurile de fasole, cea cu bob negru (feijao preto) este cea mai consumata in mancaruri; o alta diferenta clara fata de Europa este legata de cartofi, care in Brazilia sunt dulci, cu miezul portocaliu, acestia fiind mult mai populari decat cartofii europeni;

Fructele – brazilienii isi iubesc fructele la nebunie si nu se vor da niciodata la o parte din folosirea acestora in multe feluri complexe de mancare; vedetele se numesc mango, papaya, guava, guarana, fructul pasiunii, ananasul, portocala, lamaia (care in Brazilia este verde), banana;

Nuca de cocos – este fructul emblematic al Braziliei, fiind folosita in supe, in cocktailuri, in mancarurile de pui, de peste, de fructe de mare dar, evident, si intr-o gama foarte larga de deserturi; brazilienii folosesc nuca de cocos inca din stadiul tanar al acesteia, necoapta; din pacate, uleiul de cocos este larg raspandit in bucatarie pentru gatit, iar acesta este nociv, fiind foarte bogat in grasimi saturate;

Carnea – desi au la indemana numeroase fructe si vegetale, brazilienii sunt un popor carnivor, unde porcul, vita, puiul si pestele sunt consumate constant; in categoria pesteului, codul uscat si sarat (bacalhau) este servit in mod traditional, intocmai ca si in Portugalia, fiind introdus chiar de catre exploratorii portughezi;

Si trestia de zahar este intinsa pe culture de mari dimensiuni, insa este folosita mai mult in industria zaharului, la export, decat pentru consumul in sine.

 

Caracteristicile celor cinci mari regiuni culinare braziliene

Nordul Braziliei – aici se intalneste in mod sigur cea mai exotica bucatarie a Braziliei; oamenii au adaptat bucataria in urma convietuirii cu Amazonul, prin urmare carnea de aligator (Picadinho de Jacaré) sau de broasca testoasa este folosita, alaturi de frunzele si trunchiul de palmier;

Nordestul Braziliei – este cea mai fertila zona a Braziliei; influentele sunt predominant africane, gratie sclavilor africani adusi la munca in secolul 19; uleiul de palmier este parte integranta in procesul de gatire in aceasta parte a Braziliei; felurile vedeta sunt vatapa si moqueca, ambele pe baza de ulei de palmier si de fructe de mare;

Sudestul Braziliei – este inima culinara a Braziliei, fiindca aici sunt statele cele mai importante ale tarii, Rio de Janeiro si Sao Paolo; felul principal il reprezinta feijoada, o mancare pe baza de fasole neagra si de carne; maniocul este legume vedeta aici, in locul cartofului;

Sudul Braziliei – este teritoriul crescatorilor de vite, gaucho, care au dat Braziliei tipurile de carne uscata la soare sau sarata; mancarea traditionala a acestei zone este barreado, care reprezinta carne cruda pusa in vase de ceramica si apoi tinuta sub pamant, pentru a se face la caldura soarelului care dogoreste pe pamant; aici este zona in care s-au asezat de-a lungul anilor imigrantii europeni, in frunte cu cei germani, italieni sau portughezi;

Centrul Braziliei – este o regiune mai uscata, in care vanatul se gaseste in numeroasele savane si preerii, dar si alaturi de peste sau de vegetale precum soia, porumb si manioc;

 

Feluri renumite de mancare

Feijoada completa – este cel mai cunoscut si popular fel al Braziliei; consta in carne de vita sau de porc (chiar urechi sau coada), boabe de fasole neagra, coaste afumate de porc, carnati afumati si limba de vita; tot acest amestec se prepara la foc scazut, intr-un vas de ceramica;

Picanha – este o bucata speciala de carne de vitel, facuta la gratar, din muschi de calitate, cu o aroma speciala, iar reteta prepararii provine din statul Rio Grande do Sul; uneori picanha este servita alaturi de cartofi fulci prajiti;

Bacalhoada – este un preparat special fiindca a fost mancarea reprezentativa a sclavilor in perioada sclaviei si consta din cod uscat, felii de cartofi fierti, masline negre, rosii, oua fierte tari, ceapa si ardei;

Tutu a Mineira – este, practic, un piureu de fasole, facut din boabe fierte de fasole, ceapa, usturoi, sare, piper si patrunjel si servita alaturi de carnati, de ceapa cruda sau de oua fierte tari cu orez si cu ardei chili;

Cavaquinha – reprezinta o delicatesa pe baza de fructe de mare si consta in homari de mici dimensiuni, specifici Braziliei, gatiti simplu, si care au un gust usor dulce;

Bolos – reprezinta totalitatea prajiturilor din bucataria braziliana; orice desert intra in categoria bolos; nuca si laptele de cocos sunt cele mai folosite ingrediente la prepararea dulciurilor;

Farofa – nu este in sine un fel de mancare ci un ingredient complex care se foloseste la prepararea multor alte feluri; consta dintr-un amestec de faina de manioc, faina de porumb, sare si mirodenii, care se prajeste alaturi de unt si bacon pana devine o pasta maronie care se foloseste apoi la condimentarea felurilor de carne la gratar;

 

Inedit despre bucataria braziliana

  • Obligatoriu, orice masa traditionala braziliana are pe masa fasole neagra si orez, facute la aburi si stropite cu sos de piper si cu faina de manioc;
  • Din pacate, dependenta brazilienilor fata de uleiurile de gatit din cocos si din palmier produce efecte negative pentru sanatate, fiindca ambele tipuri de uleiuri sunt bogate in grasimi saturate, cele care duc in final la boli de inima; toata mancarea de strada din Brazilia este gatita in aceste doua tipuri de uleiuri;
  • Micul dejun brazilian este de obicei usor, in timp ce masa de pranz (almoço) este considerata masa principala a zilei; masa de seara (jantar) se ia intre orele 8 si 11;
  • Totalitatea preparatelor de origine africana aduse de catre sclavi in timp sunt reunite sub denumirea de Bahia;
  • Churrascaria reprezinta paradisul iubitorilor de carne si reprezinta o modalitate prin care, in restaurante, in urma platii unui pret fix, esti servit la masa cu atata carne la gratar cat poti manca; varianta mai complexa este rodizio, unde sunt servite si alte ingrediente in afara de carne;
  • Sao Paolo este orasul cel mai cosmopolit al Braziliei din punct de vedere culinar, nu Rio de Janeiro; in Sao Paolo pot fi intalnite la orice colt de strada sushi, pizza sau paste, intr-o impletire impresionanta intre imigranti asiatici, portughezi sau italieni;

 

Bauturile bucatariei braziliene

Intr-o tara plina de fructe exotice, bauturile sunt si ele pe masura. Racoritoare, alcoolice sau pur si simplu gustoase, bauturile bucatariei braziliene sunt proaspete si naturale si sunt cele mai potrivite vara, la plaja.

Cachaca – este lichiorul traditional al Braziliei, obtinut din distilarea sucului de trestie de zahar;

Caipirinha – unul dintre cele mai cunoscute cocktailuri ale lumii, este facut din cachaca, zahar si suc proaspat de lamaie verde; se serveste intotdeauna rece, cu gheata;

Guarana – este o bautura racoritoare extrasa din planta de Guarana, foarte bogata in cafeina, fiind un inlocuitor excelent pentru cafea;

Berea – n-ati fi crezut, insa brazilienii sunt mari consumatori de bere (in Top 10 mondial) dar si exportatori;

O discutie aparte merita mentionata despre cafeaua tare (cafezinho), bautura  foarte populara. Cafeaua este una dintre principalele produse exportate de catre Brazilia. Se spune chiar ca sunt multe zone din Brazilia in care consumul mediu este este de aproximativ 10 cescute pe cap de locuitor!

CONCLUZIE: Extraordinara bucatarie a Braziliei este un amalgam de mosteniri cullinare din partea a trei grupuri importante de oameni: nativii indieni, cuceritorii portughezi si sclavii africani care au fost adusi sa munceasca la trestia de zahar. Cele trei contributii se regasesc inca in mare masura in foarte multe dintre preparatele importante braziliene actuale. Gustoasa, bogata, bucataria braziliana este si un minunat refugiu si pentru vegetarieni, gratie abundentei de vegetale.