Bors de legume (de toamna)

Bors de legume (de toamna)

Este delicios, sanatos si este de toamna. Borsul de legume de toamna este o infuzie de vitamine. Este prefect mancat cu ardei iute si mamaliga moale, dar suporta si o lingura de smantana, adaugata la final, directi in oala, inainate de a fi servit.

Trebuie sa mai spun ca sunt zeci de combinatii de legume care duc in final la un bors de nota zece, dar ceea ce ii da cu adavarat savoare este borsul de calitate care sa fie acru in mod placut, sa miroase suav a leusean si seminte de marar.
 
Pentru trei-patru portii de bors de legume ai nevoie de trei cartofi albi, trei cepe mari, trei morcovi, un pastarnac, o radacina de patrunjel, o telina mica, o jumatate de varza alba, trei rosii bine coapte sau doua linguri de bulion, patru linguri de ulei, sare, cimbru, o lingurita cu seminte de marar, o legatura de leustean si una de patrunjel si o jumatate de litru de bors bun. 

Bors de ciuperci

Curata si spala zarzavaturile. Taie ceapa marunt si pune-o la calit cu ulei. Adauga un praf de sare si semintele de marar. Dupa cinci minute adauga morcovul ras, telina taiata bucatele, radacina de patrunjel bucatele si varza taiata fideluta si lasa-le sa se inabuse, intr-o oala cu capac, alte cinci minute. Adauga bulionul sau rosiile si mai lasa totul inca putin pe foc. Stinge legumele cu apa clocotita (circa doi litri de apa). Cand reincepe sa clocoteasca adauga cartofii bucatele si lasa totul sa fiarba la foc mic 15-20 de minute.

Cand legumele sunt fierte, potriveste de sare si adauga borsul clocotit in prealabil si toata verdeata tocata marunt. daca vrei poti drege borsul cu un ou batut. Evident nu te opreste nimeni sa mai adaugi un fir de praz, un sfert de varza rosie, un ardei gras sau un dovlecel. Poti renunta la cartofi si poti pune mai multa telina. Ideea este sa lasi libera imaginatia ta si sa indraznesti. Inabusirea legumelor, in locul fierberii lor direct in apa, este un secret pe care il stiu de la bunica, si care face ca borsul sa aiba un gust cu totul si cu totul special.

Serveste borsul de legume cald, cum spuneam cu ardei iute si mamaliga moale. Delicios, gustos si fara angoase calorice.