Bitterul suedez

Bitterul suedez

Intrata intr-o faza empirica, mama aplica din belsug noul panaceu pe ranile din genunchi, smulgandu-mi urlete care depaseau limita admisa de decibeli, sau administrandu-mi licoarea oral fortat, ca paginile de inceput din Tom Sawyer.

Pe scurt cand ieseam la joaca aveam o aroma puternica de distilerie, de ma gaseau mereu prima cand jucam v-ati ascunselea.

In timp insa, ajunsa la venerabila varsta de 2 decenii, am observat ca nu am o istorie medicala marcata de evenimente importante. Ma gandesc ca imunitatea mea crescuta se datoreaza in mare parte cantitatilor uriase de bitter suedez ingurgitate in anii copilariei.

Calitatile elixirului inventat de Paracelsus imi confirma banuielile. Bitterul folosit inca din Evul Mediu si a fost creat din greseala, ca toate lucrurile geniale. Paracelsus incerca de fapt sa combine sucurile naturale cu esentele din eprubete in asa fel incat sa obtina un elixir care sa mentina vigoarea si tineretea organismului uman. Nu a gasit formula tineretii vesnice, dar a ramas multumit dupa descoperirea elixirului digestiv si detoxifiant.

Ca sa intram putin in detalii tehnice trebuie sa iti spun ca bitterul suedez este o tinctură polivalentă, cu aplicaÅ£ii interne ÅŸi externe. Ingredientele sale au efecte benefice intr-un sir impresionant de boli interne, dar bitterul este si un leac extern care grabeste vindecarea plagilor, leziunilor si fracturilor. Principala functie terapeutica a acestei formule este aceea de a dinamiza circulatia  sangelui si de a combate starile de disconfort digestiv.

Mai mult decat atat remediul natural e capabil sa aproape orice boala. De exemplu regenereaza celula hepatica. O cură durează două-trei săptămâni, timp în care iei câte o linguriţă de bitter, diluată în 250 ml de apă plată sau de ceai, înaintea meselor principale. SpecialiÅŸtii recomandă mai multe cure anuale de acest fel, urmate de pauze de ÅŸapte zile.

In plus bitterul suedez e renumit si pentru ca face cum face si reduce valorile colesterolului „rau”, si menÅ£ine flexibilitatea vaselor de sange.

Un tratament eficient dureaza doua luni, timp in care trebuie sa iei cate trei lingurite pe zi, amestecate cu o cana de ceai de afin.

Daca esti adepta miscarii Do it Yourself am gasit si o reteta de bitter adaptata la flora locala.. Bitterul romanesc dupa formula suedeza se obtine asa : iei 10 g aloe vera, 5 g rasina de brad, 2 g radacina de sofran sau de stanjenel, 10 g flori de salcam, 10 g  scortisoara, 10 g  radacina de rubarba, 10 g gentiana, 10 g fruze de frasin, 4 g fenicul sau anason, 5 g radacina de scaiete , 10 g angelica si 10 g ienupar pisat. Faci o incantatie si torni peste plantele uscate si macinate nici mai mult nici mai putin de un litru si jumatate de votca. Amestecul astfel obtinut e lasat la macerat la soare 2 saptamani incheiate. Nu iti mai ramane decat sa filtrezi lichidul si sa il pui in sticle.

Acum frenezia poate incepe, ai liber la uns rani, si inghitit bitter.