Intrata intr-o faza empirica, mama aplica din belsug bitter suedez pe ranile din genunchi, smulgandu-mi urlete care depaseau limita admisa de decibeli, sau administrandu-mi licoarea oral fortat, ca in paginile de inceput din Tom Sawyer. Pe scurt cand ieseam la joaca aveam o aroma puternica de distilerie, de ma gaseau mereu prima cand ne jucam v-ati ascunselea. Ajunsa la venerabila varsta de 2 decenii, am observat ca nu am o istorie medicala marcata de evenimente importante. Ma gandesc ca imunitatea mea crescuta, se datoreaza in mare parte cantitatilor uriase de bitter suedez ingurgitate in anii copilariei. Calitatile elixirului inventat de Paracelsus imi confirma banuielile. Bitterul, folosit inca din Evul Mediu a fost creat din greseala, ca toate lucrurile geniale. Paracelsus incerca de fapt sa combine sucurile naturale cu esentele din eprubete, in asa fel incat sa obtina un elixir care sa mentina vigoarea si tineretea organismului. Nu a gasit formula tineretii vesnice, dar a ramas multumit dupa descoperirea elixirului digestiv si detoxifiant. Ca sa intram putin in detalii tehnice, trebuie sa va spun ca bitterul suedez este o tinctura polivalenta, cu aplicatii interne si externe. Ingredientele sale au efecte benefice intr-un sir impresionant de boli interne, dar bitterul este si un leac extern care grabeste vindecarea plagilor, leziunilor si fracturilor. Principala functie terapeutica a acestei formule este aceea de a dinamiza circulatia sangelui si de a combate starile de disconfort digestiv. Mai mult decat atat, remediul natural e capabil sa aproape orice boala. De exemplu regenereaza celula hepatica. O cura dureaza doua-trei saptamâni, timp în care iei câte o lingurita de bitter, diluata în 250 ml de apa plata sau de ceai, înaintea meselor principale. Specialistii recomanda mai multe cure anuale de acest fel, urmate de pauze de sapte zile. In plus bitterul suedez e renumit si pentru ca face cum face si reduce valorile colesterolului „rau”, si mentine flexibilitatea vaselor de sange. Un tratament eficient dureaza doua luni, timp in care trebuie sa iei cate trei lingurite pe zi, amestecate cu o cana de ceai de afin. Acum frenezia poate incepe, ai liber la uns rani, si inghitit bitter suedez.