Berea nu este doar o bautura

Berea nu este doar o bautura

Berea este la fel de veche ca si civlizatia insasi, sustine Drink Focus. Este una din primele bauturi alcoolice descoperite de om, fiind foarte populara in Egiptul Antic, acum 5000 de ani. Berea este simbol al petrecerii, al relaxarii si un pretext pentru socializare. 

Exista bere slaba si bere mai tare (bauta mai ales iarna), blonda si neagra (in functie de concentratia si tipul de orz folosit), dar si variante fara alcool. Exista si bere cu aroma de fructe, dar si bere hipocalorice sau bere caramel – cu adaos de zahar. Gustul diferit al fiecarui tip de bere este rezultatul combinatiei dintre soiurile de hamei. Una peste alta, exista peste 8.000 in toata lumea.

Culoarea berii este un bun indicator al tariei si al gustului. Berea blonda are un gust comun, usor amarui in timp ce variantele "negre" sunt aromate, mai dulci si mai tari. Berea din malt este galbena, iar cele din malt prajit sunt brune-roscate, pana la negru opac. La fel ca vinul, berea are un buchet caracteristic, de malt, floral sau fructat. Important este faptul ca berea este o bautura naturala, care nu contine decat ingredinete simple, nu are conservanti sau aditivi. Sau cel putin ar trebui sa fie.

Beneficii pentru sanatate

Bauta cu moderatie, berea reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si coronariene, reduce tensiunea arteriala si te pune la adapost de riscul accidentelor vasculare. Consumata in cantitati mici (0,5 litru/zi) previne obezitatea, hidrateaza si combate artrita. Consumul moderat de bere imbunatati densitatea osoasa, protejeaza impotriva ulcerului gastric si previne aparitia calculilor biliari. Berea contine proteine, fier si toata gama de vitamine B, iar extractul de hamei continut de bere este cunoscut pentru efectul sedativ si relaxant. daca bei doar doua pahare pe zi se poate spune ca berea este parte a unei nutritii sanatoase.

Ce nu stiai despre bere

-Temperatura optima pe care trebuie sa o aiba berea pentru maxima plecere este intre 4 si 6 grade Celsius. Cea neagra poate fi bauta mai calda, dar exista si bere care se bea usor incalzita.

-Un praf de sare pus in bere, o indulceste.

-Pentru o baie revigoranta adauga continutul unei sticle de bere, in apa de baie.

-Spala-te pe cap cu bere, dupa ce ai incalzit-o pana la fierbere pentru a evapora alcoolul. Adauga sampon si vei avea cel mai stralucitor par. Clateste-te bine!

-Combinatia dintre o jumamate de cescuta de bere si o lingura de miere face minuni pentru tenul obosti si cenusiu. Inchide porii si lasa pielea fina si catefelata.

-Berea este liantul perfect pentru aluaturi. Merge in loc de apa si lapte, iar coca preparata astfel o sa fie pufosa si foarte aromata. Berea este ideala in aluatul de clatite. La prajit alcoolul se evapora si vei avea cele mai fine si mai delicate clatite

-Carnea se poate marina in bere, mai ales in bere neagra. Berea fragezeste carnea fara sa-i schimbe gustul.

-In supele si ciorbele de carne un pahar de bere, adaugat aproape de final, sporeste aroma si gustul.  

In ceea ce priveste caloriile, 500 de mililitri de bere au circa 150 de calorii. Berea cu mai mult alcool are, evident, mai multe calorii. Spre utila comparatie sa spunem ca sucurile carbo-gazoaze au de doua ori mai multe calorii. Afla si mai multe despre bere, aici.