Beneficiile sucului de sfecla

Beneficiile sucului de sfecla

Inca din copilarie mama imi punea mereu in farfurie sfecla rosie. La inceput am strambat din nas, insa apoi am inceput sa ma obisnuiesc cu gustul si ideea si am ajuns acum sa nu concep aproape nici o masa fara sfecla. Iar sucul de sfecla este pe masa noastra in fiecare zi.

Bun pentru reglarea tensiuni arteriale
 
Sfecla are un gust dulceag, foarte bun si foarte rosu. Trecand peste acestea, sucul de sfecla ajuta la scaderea tensiunii arteriale, conform unui studiu publicat in jurnalul Hypertension, studiu efectuat pe 64 de persoane ce sufereau de hipertensiune arteriala. Un pahar mare cu suc de sfecla consumat zilnic a fost capabil sa micsoreze tensiunea sistolica cu 8 puncte in medie, si pe cea a diastolelor cu o valoarea intre 2 si 5 puncte, in decurs de patru saptamani. De asemenea s-au observat imbunatatiri ale functiilor vaselor de sange.
Cercetatorii au atribuit aceste beneficii nitratilor din sfecla ce ajuta la dilatarea vaselor de sange.
 
Bun pentru sportivi
 
Sucul de sfecla imbunatateste si performantele sportivilor. Persoanele tinere ce au consumat suc de sfecla au folosit mai putin oxigen atunci cand au alergat sau au mers, facand ca exercitiile lor sa fie mai eficiente. Intr-un alt studiu publicat anul trecut s-a demonstrat ca acei barbati care au baut suc de sfecla rosie au fost capabili sa mearga mai mult pe bicicleta, in comparatie cu cei care au primit o bauatura pentru efectul placebo.  Din nou, efectele au fost atribuite nitratilor din sfecla.

Bun pentru sanatatea creierului
 
Intr-un studiu efectuat la Wake Forest University, persoanele in varsta care au consumat doua pahare de suc de sfecla pe zi, timp de doua zile, au avut o circulatie sanguina imbunatatita in zona lobului frontal al creierului, o zona responsabila cu abilitati de genul planificare sau rezolvarea problemelor. Sucul de sfecla nu previne sau vindeca dementa, insa probabil studiile viitoare vor demonstra ca poate ajuta la imbunatatirea functiilor cerebrale.