De cativa ani, toata lumea a inceput sa aprecieze tot ce este facut din cocos, fie ca este vorba de lapte de cocos, ulei de cocos sau chiar faina de cocos. Mai nou, americanii au descoperit otetul de cocos. Probabil ca pana acum ai folosit otetul de mere care are proprietati antibiotice si care poate preveni indigestia si te poate scapa de kilogramele in plus, dar toate acestea cu un pret: mirosul destul de neplacut. Se pare ca otetul de cocos are aceleasi beneficii ca cel de mere, doar ca are mai putine calorii si are un gust si miros mai tolerabil. Acesta este obtinut fie din apa de cocos, fie din seva copacului de cocos. Beneficiile otetului de cocos Acest otet este foarte popular in Philippines, dar este relativ nou in Statele Unite, cu atat mai mult in Romania. Asadar, nu exista foarte multe studii despre beneficiile otetului de cocos pentru sanatate, dar cele care exista ne conving sa il folosim. Este foarte bun pentru sanatatea intestinelor gratie probioticelor pe care le contine. In plus, este bogat in potasiu, complexul de vitamine B si 14 amino-acizi (care protejeaza proteinele si tesutul muscular si sunt raspunzatoare de energie si de arderea grasimilor). De asemenea, pentru ca este facut din seva copacului, care creste in sol vulcanic plin de minerale, si otetul de cocos va contine fosfor, fier, magneziu, zinc, sulf, mangan si cupru. Potasiul este important pentru echilibrarea presiunii arteriale si pentru a metaboliza zaharul, fosforul lucreaza impreuna cu calciul pentru a intari oasele si a creste abilitatea corpului de absorbi alti nutrienti, fierul este esential pentru crearea celulelor rosii. Cuprul ajuta organismul sa asimileze fierul, iar magneziul este important cand vine vorba despre functionarea muschilor si a nervilor. Ca orice alt otet, cel de cocos are proprietati antibacteriene si antimicrobiene care ajuta organismul sa lupte cu bolile si cu infectiile. Pe langa beneficiile pentru inima, care vin la pachet cu zero calorii si fara strop de zahar, acest otet stabilizeaza nivelul de energie si mentine organele sanatoase pe termen lung. Acidul acetic (cel care da gustul acru) face asta, prin faptul ca scade indicele glicemic. Cum il folosesti Nikki Ostrower, un nutritionist din SUA, recomanda sa folosesti otetul de cocos in locul celui de mere sau balsamic. Poti incerca sa faci o detoxifiere printr-o lingura de otet de cocos amestecata intr-un pahar de apa pe care sa le bei dimineata, la prima ora, exact cum faci acum cu apa cu lamaie. Daca ti se pare prea mult, pentru inceput, poti sa-l folosesti in salate, in marinate si in sosuri pana cand te obisnuiesti cu gustul. 4 ingrediente care ajuta la detoxifiere pe care sa le adaugi in apa. Foto: Hepta.