Daca te gandesti sa reduci consumul de carne sau chiar sa renunti complet la acest aliment, atunci e cazul sa introduci in dieta ta nautul, un aliment care, mai ales daca e combinat cu niste orez, suplineste cu succes carnea datorita cantitatii mari de proteine pe care le contine. La noi, nautul se consuma mai ales sub forma de humus sau falafel, insa el este delicios si in salate si mancaruri. Nautul este recomandat si in curele de slabire, deoarece este foarte satios si nu mai simti nevoia sa mananci la doar 2 ore dupa ce te-ai ridicat de la masa. La 100 de grame de naut fiert avem 163 de calorii si 12 grame de proteine. Care sunt beneficiile nautului pentru sanatate? 1. Ca majoritatea altor specii de boabe, si nautul scade colesterolul prin continutul mare de fibre. 2. Nautul impiedica acumularea de zahar in sange, fiind un aliment foarte util persoanelor care sufera de diabet sau de hipoglicemie. 3. Studiile au aratat ca bolile de inima pot fi prevenite printr-un consum regulat de naut. 4. Este bogat in fier si vitamina C, esentiale pentru energizarea organismului. La 100 grame de naut avem 2.80 mg de fier. 5. Contine magneziu care sporeste cantitatea de enzime necesare pentru producerea antioxidantilor. 6. Este bogat in fitonutrienti care au rol antioxidant. 7. Contine mangan, potasiu si zinc. 8. Ajuta la mentinerea sanatatii oaselor, deoarece contine fosfor. 9. Daca e fiert bine, te ajuta sa iti mentii o digestie buna. 10. Scade riscul aparitiei cancerului de colon. Persoanele care sufera de guta sau au pietre la rinichi ar trebui sa consulte un medic nutritionist inainte de a consuma naut, aliment care contine purine, daunatoare acestor categorii de persoane.