Beneficiile consumului de sfecla

Beneficiile consumului de sfecla

Pana acum, sfecla a fost laudata doar pentru proprietatile sale de a lupta impotriva excesului de grasime.
Sfecla, si vorbim aici de ambele tipuri, constitue o sursa excelenta de fibre-jumatate solubile si jumatate dintre ele insolubile. Ambele tipuri de fibre joaca un rol important in lupta cu excesul de grasime. Aceste legume puternic colorate contin nutrienti, care reduc riscul de declansare a unor boli de inima, defecte la nastere si a unor tipuri de cancer, mai ales cel de colon.

 

Pigmentul rosu inchis rezulta de pe urma prezentei amino acizilor (betanin). Betaninul este folosit ca si aditiv natural in mancaruri si este un agent anticancer. Asa cum probabil banuiai sfecla are cel mai ridicat nivel de zahar dintre toate legumele, dar spectaculos nu are asa multe calorii, ceea ce este un lucru bun, pentru ca servind sfecla nu te ingrasi.
Sfecla este bogata in acid folic, calciu si fier. Consumul unei cantitati adecvate de acid folic de-a lungul sarcinii este foarte important pentru orice femeie insarcinata pentru numai asa poate scade riscul de aparitie a afectiunilor neurologice la nastere. Insa aceste vitamine sunt critice in mentinerea starii de sanatate deopotriva pentru femei, barbati si copii.

 

De ce? Pentru ca deficitele pe termen lung au fost asociate cu afectiunile la inima si cancer.
Daca nu am reusit sa te conving in privinta nutrientilor puternici regasiti in sfecla iti zic doar atat, ca doua sfecle contin: 88 de calorii, 1 gram de grasimi, 0 grame grasimi saturate, 0 mg de colesterol, 20 de grame de carbohidrati, 3 grame de proteine, 4 grame de fibre, 154 de mg de sodiu, 160 de mg de acid folic, 46 de mg de magneziu, 1 mg de mangan, 610 de mg de potasiu si 21 de mg de carotenoizi.

 

Dupa cum observi sfecla este bogata in nutrienti, iar unii dintre ei, referindu-ne aici la potasiu este benefic in prevenirea si tratarea afectiunilor la inima. Magneziul este recomandat in restabilirea echilibrului psihic.
Dar, lista beneficiilor consumului de sfecla rosie nu se incheie aici. Includerea acestei legume in dieta zilnica te va ajuta sa reduci riscul de aparitie a dezechilibrelor cognitive (boala Alzheimer), osteoporoza si afectiunile cauzate de un nivel prea mare de colesterol, caci printre multe efecte asupra starii de sanatate a fost inregistrat si acesta si anume reducerea nivelului de colesterol.

 

[next]Acidul folic, nitratii, magneziul si antioxidantii din sucul de sfecla, fibrele din sfecla si tulpinile verzi ajuta in prevenirea unor afectiuni, dar si in controlul acestora. Un studiu recent a asociat consumul de suc de sfecla cu scaderea tensiunii. Testul sugereaza ca nitratii din suc de sfecla se combina cu saliva si participa la procesele digestive. In timp ce in cadrul studiului s-a folosit numai suc de sfecla, cercetatorii sugereaza ca alte legume bogate in nitrati pot produce efecte similare in cazurile de hipertensiune. Iar cel mai mare beneficiu al consumului de sfecla este prevenirea cancerului.

 

Cu totii stim ca aceasta boala grava face ravagii in organism, iar tratamentul de cele mai multe ori nu ajuta. Este bine ca toti oamenii sa inteleaga ca prevenirea ajuta, iar vizita la medic atunci cand ne simtim foarte rau nu inseamna ca problema s-a rezolvat in totalitate. O alimentatie sanatoasa este cheia in prevenirea afectiunilor. Dar, sa revenim la proprietatile anticancer ale sfeclei. Pigmentul rosu din aceasta determina o crestere a nivelului de enzime din ficat, promovand astfel detoxifierea intestinelor, sangelui si ficatului. Consumul de sfecla este asociat cu o crestere a celulelor care detecteaza si inlatura celulele canceroase din colon. Sucul de sfecla inhiba productia unor componente canceroase din alimente ce contin nitriti si ajung in stomacurile pacientilor. In tratamentul de prevenire a cancerului se recomanda servirea sfeclei crude sau foarte usor gatita tocmai pentru a nu se pierde din nutrienti, caci numai asa nu se pierd din proprietatile anticancer.

 

In plus, cateva studii au scos la iveala faptul ca fibrele din sfecla sunt eficiente in reducerea nivelului de colesterol rau pentru organism. De asemenea, si nivelul de trigliceride a fost redus. In acest caz, cercetatorii au spus ca acidul folic sau vitamina B reprezinta cheia in toata aceasta problema.

 

Cum sa gatesti sfecla
Spala sfecla si curat-o. Nu se taie si nici nu i se inlatura coaja. Pune sfecla intr-o oala cu apa si las-o la fiert timp de 35-45 de minute. Pentru mentinerea vie a culorii nu adauga sare in timpul gatitului, dar in schimb poti adauga suc de lamaie sau otet. Se adauga in supe, salate, cu un pic de imaginatie iti poti crea si singur o reteta sanatoasa. Ce mai astepti?