Beneficiile consumului de iod in alimentatia zilnica

Beneficiile consumului de iod in alimentatia zilnica

Care sunt functiile iodului in organism
Ca orice mineral isi are rolul sau in buna functionare a organismului. Iodul mentine parul, pielea si unghiile sanatoase. Mentine o rata normala a metabolismului, metabolismul celulelor si puternica conexiune dintre tesuturi. Metabolismul reprezinta practic acel proces prin care mancarea ingerata este convertita in energie. De ce este iodul important pentru sanatate? Organismul uman are mare nevoie de iod pentru secretia de tiroxin, un important hormon care ajuta in cresterea ratei metabolismului, dar participa si in procesul de crestere. Iodul este asimilat in corp din apa si mancare. Este stocat in glanda tiroida de unde ia parte la secretia de hormoni tiroidieni. In plus, iodul normalizeaza secretia de estrogen.

 

Ce se intampla in cazul unui deficit de iod
Deficitul de iod afecteaza in primul rand dezvoltarea creierului. Este cea mai frecventa cauza de declansare a retardului mintal in intreaga lume. Exista 20 de milioane de oameni in lumea intreaga care sufera de diverse forme de intarziere mintala, cauzata de deficitul de iod din alimentatie. Femeile gravide care nu consuma suficient iod de-a lungul sarcinii prezinta riscul de a avea complicatii la nastere. Copiii nascuti de mamele ce prezinta carenta de iod, au greutatea sub limita normala si sunt expusi riscului de imbolnavire. Acesti copii pot suferi de retard mintal si fizic inainte de nastere pentru ca ulterior sa se dezvolte odata cu inaintarea in varsta.
Acesti copii intampina dificultati la invatare, fac cu greu performante la scoala si nu invata precum copiii sanatosi. Adultii care au deficit de iod sunt obositi si slabiti. Acest lucru le afecteaza abilitatate de a lucra.

 

Simptomele unui deficit de iod
O persoana poate suferi de carenta de iod daca prezinta urmatoarele simptome: are dificultati in ascultare, are intarziere mintala si aparitia gusai.

Cu alte cuvinte pentru a preveni eventuale afectiuni cauzate de lpsa de iod, include in meniul de zi cu zi o cantitate adecvata de sare iodata sau produse lactate, mai ales ca acestea ii asigura organismului doza necesara de calciu.