Beneficiile consumului de fistic

Beneficiile consumului de fistic

Este bogat in fibre ca de altfel si restul semintelor. Numai 30 de grame de fistic contine 3 grame de fibre, din necesarul zilnic. Fibrele ajuta digestia si grabesc instalarea senzatiei de satietate. Fac parte dintr-o dieta sanatoasa gratie faptului ca previn un consum prea mare de hrana. Contine minerale importante unei bune functionari a organismului, precum: calciu, fosfor, potasiu si mangan. De aceea este important cand iti planifici meniul sa incluzi in el si gustari sanatoase pentru a-i asigura organismului cat mai multi nutrienti.
Mineralele regasite in fistic sunt benefice oaselor, dintilor, sangelui si teustului muscular.

 

De asemenea, contine vitamine din complexul B, cum ar fi vitamina B6, tiamin si acid folic, care sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii inimii. In plus aceste vitamine ii asigura organismului energie. Dar nu  este tot, fisticul contine si antioxidanti. Acestia lupta impotriva radicalilor liberi, prevenind imbatranirea. Seleniu este unul dintre antioxidantii regasiti in fistic. Potrivit Asociatiei Americane a Diabeticilor, antioxidantii sunt importanti pentru mentinerea si repararea strructurii celulare, care reduce riscul de dezvoltare a cancerului si altor boli. Potrivit Departamentului de Agricultura din Statele Unite, fisticul este o gustare bogata in antioxidanti.

 

Contine luteina, care este un carotenoid important care ajuta la cresterea sistemul imunitar, dar si a sistemului reproductiv, potrivit Departamentului de Agricultura din Statele Unite.  Asa cum ai vazut este bogat in nutrienti, fiind extrem de benefic cardiacilor. De ce? Pentru ca fisticul previne leziunile la nivelul arterelor, mentinandu-le sanatoase, asigura o buna circulatie a sangelui si implicit inima este mentinuta sanatoasa. In marea majoritate a cazurilor de infarct si atac de cord de vina sunt arterele care sunt lezate. 90 de grame de fistic sunt necesare ca sa tina medicul departe.

 

Nivelul de colesterol din fistic este extrem de scazut, constituind o alegere sanatoasa pentru cei ce vor sa-si mentina greutatea. Si beneficiile nu se termina aici, se pare ca fisticul joaca un rol important mentienrea sanatatii cardiovasculare a unei persoane prin faptul ca se previn eventualele afectiuni.

 

Ca o adaugare la cele spuse mai sus, fisticul are indexul glicemic mic ajutandu-te sa-ti mentii greutatea. Servit zilnic 8% din numarul total de calorii acumulate peste zi provin din fistic, ceea ce este suficient pentru mentienrea sanatatii. Se recomanda consumul de fistic nesarat, intrucat sarea favorizeaza retentia de fluide in organism. Si in afara de acest detaliu, fisticul sarat creste tensiunea.

 

[next]Ideal este sa incluzi in dieta mai multe grasimi mononesaturate, decat sa reduci drastic portia cu grasimi, va trebui sa eviti doar grasimile polinesaturate.
Doar 50% din continutul de grasimi din fistic face parte din grupa celor mononesaturate, care de altfel sunt sanatoase. Numai 32% din total de grasimi este ocupat de cele polinesaturate. Studiile arata ca o dieta pe baza de fistic poate reduce nivelul lipidelor rele din sange. In plus, daca este consumat frecvent erduce riscul insuficientei cardiace.

 

O portie de fistic contine: 170 de calorii, 13 grame grasimi, 0 mg de colesterol, 190 mg de sodiu, 310 mg de potasiu, 9 grame carbohidrati, 3 grame fibre, 2 grame de zahar, 6 grame de porteine, vitamina A, vitamina C, calciu, fier, vitamina E, tiamin, vitamina B6, acid folic, fosfor, magneziu, zinc, cupru si mangan. Dupa cum bine vezi fisticule ste o sursa excelenta de proteine.

 

Numeroase studii realizate pe fistic au scos in evidenta beneficiile aduse starii de sanatate. Inclus in dieta de zi cu zi acesta a redus nivelul total al colesterolului, referindu-ne aici atat la colesterolul rau pentru organism, dar si la cel benefic. Avand impact asupra nivelului de lipude din sange protejeaza impotriva afectiunilor coronariene.

 

Dieta cu fistic
O dieta cu fistic, de 4 saptamani nu a avut ca efect luarea in greutate, in tot acest timp au scazut factorii de risc pentru afectiuni la inima. Studii au aratat ca o doza zilnica de fistic este benefica in prevenirea afectiunilor cardiovasculare, daca participantii aveau la inceput colesterolul mare, dupa o perioada de 4 saptamani nivelul de lipide din sange s-a imbunatatit.

 

Sugestii pentru servire
Adauga fistic peste iaurt sau crema de branza. Se poate adauga in brioase, clatite sau peste fulgii de ovaz. Incearca sa consumi 18 grame de fistic de patru ori pe saptamana.
Fisticul nesarat poate fi inclus cu succes in dietele vegetariene. Tie cum iti place sa servesti fisticul?