Se spune despre bame ca ar fi cele mai gustoase legume. Contin vitaminele A, C, B1, B2, B9 si mineralele fier, calciu, zinc, potasiu si magneziu, iar toate acestea vin cu costul a doar 31 de calorii la suta de grame. Bamele provin din Etiopia, iar proprietatile lor medicinale sunt binecunoscute inca din anul 1500. Populare in bucataria egipteana, araba si indiana, bamele au fructe sub forma de capsule verzi, asemanatoare cu castravetii, care au multe seminte albe, rotunde. Acestea au o multime de beneficii pentru organism, dar cele mai multe sunt legate de tractul digestiv si de sistemul circulator. Pentru ca au foarte putine calorii, un continut mare de apa, vitamine si mucilagii (care stimuleaza tranzitul intestinal si diureza) sunt foarte recomandate persoanelor care vor sa slabeasca sanatos. Aceste legume curata ficatul si colonul de toxine, ceea ce se poate traduce prin kilograme mai putine. Beneficiile bamelor pentru sanatate – curata intestinul gros (contin mucilagii solubile care stimuleaza tranzitul intestinal si diureza) – regleaza colesterolul, acidul biliar si elimina toxinele metabolizate de organism (mucilagiul absoarbe excesele de colesterol, bila si toxine, eliminandu-le prin scaun) – detoxifiaza colonul si ficatul (mucilagiile micsoreaza nivelul de colesterol si acidul din bila, eliminand toxinele prin filtrarea ficatului) – calmeaza simptomele colonului iritabil (are efecte laxative) – previn constipatia si balonarea – adjuvant in tratamentul ulcerului – previn cancerul de colon si totodata este adjuvant in lupta impotriva acestuia – sporesc eficacitatea probioticelor – previn arteroscleroza – regleaza glicemia (reduce riscul aparitiei diabetului; mucilagiile si fibrele regleaza absorbtia zaharului in intestinul subtire) – reduc riscul aparitiei bolilor cardiovasculare – mentin sanatatea sistemului ocular, a pielii si membranelor – recomandate femeilor insarcinate (acidul folic din compozitia sa ajuta la dezvoltarea tubului neural al fatului) – protejeaza organismul impotriva agentilor infectiosi si a radicalilor liberi (contine vitamina C, antioxidanti) – adjuvant in tratamentul infectiilor pulmonare, a afectiunilor respiratorii (traheita, bronsita, astm, tuse, apnee) – combat obezitatea, ajuta in curele de slabire – adjuvant in tratamentul bolilor de rinichi – hidrateaza tractul digestiv prin intermediul mucilagiilor Cum se consuma bamele Tine cont de faptul ca bamele nu rezista decat cateva zile la frigider, dupa care se inmoaie si prind mucegai, asa ca trebuie sa le consumi imediat ce le-ai achizitionat sau cules. Le poti manca fierte (se inmoaie foarte repede), cu rosii sau sosuri de rosii, adaugate spre sfarsit in supe, ciorbite, tocanite sau coapte la cuptor. Foto: Flickr.com