Baba ghanoush este reteta cu vinete, originara in Orientul Mijlociu. Este o pasta asemanatoare cu salata noastra de vinete, ca aspect si consistenta, dar putin mai complexa. In functie de zone, baba ghanoush poate contine diferite ingrediente in plus sau in minus. Eu am ales o varianta clasica. Pentru baba ghanoush ai nevoie de 500 de grame de vinete, 4-5 lingurite de pasta de tahini, 2-3 catei de usturoi, jumatate de lamaie, 2-3 linguri de iaurt, o lingura de ulei de masline extravirgin, sare si piper dupa gust. Optional: coriandru si boia. Vinetele se coc oricum va place sau va este la indemana: pe gratar, pe flacara de aragaz sau in cuptor. Se lasa sa se raceasca, apoi se cuarata. Eu prefer sa nu pun vinetele in blender pentru ca semintele lor macinate nu au un gust foarte placut. Asa ca le toc cu cutitul, foarte marunt. Le asez intr-un bol pentru mixer si adaug restul ingredientelor: pasta tahini, iaurtul, uleiul de masline, sare, piper, usturoiul zdrobit sau ras pe razatoarea mica si zeama de la lamaie. Mixez totul pana obtin o pasta omogena. Inainte de a servi, este de preferat ca baba ghanoush sa fie tinut macar trei ore la frigider. Daca va place se orneaza cu frunze de coriandru si boia. Se serveste cu lipie , pita sau paine. 100 g de baba ghanoush contine: 98 de calorii, 0,7 gr. proteine, 4 grame lipide, 7,7 grame carbohidrati. Pofta buna!