Avem nevoie de fibre

|Daniela Curelaru |
Avem nevoie de fibre

De ce avem nevoie de fibre? In toate dietele este mentionat atat de necesarul aport de fibre: fie ca avem nevoie sa slabim, sa ne reglam metabolismul, sa ne detoxifiem sau pur si simplu sa avem mereu o digestie sanatoasa.
Fibrele sunt definite ca resturile care raman  din legume si fructe ce contin carbohidrati, si care nu sunt digerate in intestinul subtire, dar sunt complet sau partial descompuse in intestinul gros.  Se stie deci despre fibre ca ajuta digestia, previn constipatia si  regleaza tensiunea sangelui. Expertii in nutritie sfatuiesc persoanele adulte sa consume intre 25-35 de grame de fibre zi de zipentru  imbunatatirea starii de sanatate, incluzand si reducerea riscului de cancer la colon. Exista trei tipuri de fibre cunoscute in alimentatie:

Fibrele solubile
Fibrele solubile au rolul de a absorbtia alimentelor si ajuta reducerea absortiei colesterolului, si el gasim in legume

Fibrele insolubile
Acestea  au rolul de a mentine sanatatea intestinelor si sunt intalnite in  paste fainoase, painea din cereale integrale, tarate de grau, cereale (pe baza de grau) etc.

Fibrele functionale

Aici vorbim despre fibre care nu pot fi digerate si  si de obicei sunt adaugate in alimente. Un exemplu de sursa naturala de fibre functionale este pectina, care este utilizata in prepararea gemului, a jeleurilor si se optine din extractul de coaja de citrice. Nu le ocoliti, nici chiar pe cele fin guma de mestecat: si acestea au un rol excelent in digestie.

Fibrele cresc durata de timp de care au nevoie alimentele pentru a fi asimilate si digerate, reducand astfel absorbtia componentelor toxice si cancerigene
Incluzand fibre in dieta ta iti poti imbunatati obisnuintele alimentare, ceea ce poate conduce la pierderea in greutate si optinerea unui plus de energie.

Atentie:  Pastilele si suplimentele nutritive nu contin aceeasi nutrienti si substante, care se regasesc in alimentele bogate in fibre!
Cele mai bune surse de fibre sunt mancarurile pe baza de plante: cereale (paine, orez si paste), legume, fructe, nuci si seminte.

Distribuie articolul pe:

COMPANIA utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile cu cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie.

Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

Puteți merge chiar acum și să vă exprimați acordul individual la nivel de cookie: