Stim cu totii ca perioadele de sarbatori sunt cele care ne fac sa gafaim si sa ne abtinem de la mancare in lunile urmatoare. Ceea ce ar putea fi evitat cu o simpla abtinere de la exces, devine o problema. In aceasta perioada de acomodare a organismului dupa o iarna grea, trebuie sa aveti in vedere cateva aspecte care va vor tine departe de afectiunile specifice acestei perioade. De ce sa nu incercam sa prevenim disconfortul si problemele aparute dupa mesele prea bogate de Paste? Obiceiurile de consum din preajma sarbatorilor sunt o problema des invocata de cei care, in preajma Pastelui, au o alimentatie nu tocmai sanatoasa. Dupa post, consumul mult prea larg de alimente grase, mai ales dupa o perioada de abstinenta asimilata postului, pot provoca indigestii, colici biliare, colecistite, pancreatite si, nu in ultimul rand, alergii alimentare sau parazitoze. „Obiceiurile alimentare sanatoase trebuie pastrate printr-un plan de alimentatie corect si constant. Recomandarea mea este sa incercati sa inlocuiti carnea de porc sau miel cu cea de pui sau peste, nu mancati mai mult de un ou fiert pe zi si adaugati in mediul vostru o varietate de legume precum: salata verde, ridichi, morcovi, ceapa verde, castraveti, urzici, rosii sau ardei gras. Toate aceste legumicoase va vor creste aportul de energie si va vor asigura necesarul de vitamine in aceasta perioada”, ne invata dr. Mihaela Ursache, specialist in nutritie Delta Hospital. Mentinerea unei diete sanatoase este vitala indiferent de perioada. O dieta echilibrata ar trebui sa contina: 30% lipide – care se gasesc in uleiuri vegetale, nuci, alune, migdale; 30% proteine – luate din carnea de pui, vita, fructe de mare, oua, produse lactate cu continut redus in grasimi si, deloc de neglijat, soia, intrucat contine izoflavonoizi importanti in intarirea si construirea sistemului imunitar; 40% carbohidrati – obtinuti din fructe si cereale. Cu putina atentie la alimentatia voastra, veti reusi sa va mentineti organismul sanatos si in perioada sarbatorilor. Nu neglijati insa si miscarea in aer liber, activitatile sportive fiind o sursa importanta de energie si ardere a surplusurilor alimentare.