Carnea proaspăt tocată are, de fapt, o nuanță violet, datorită unui pigment natural numit oximioglobină. foto: shuttterstock Dacă ți s-a întâmplat să desfaci un pachet de carne tocată de vită și ai observat că are o nuanță gri, probabil ai crezut din start că este stricată și trebuie aruncată. Culoarea cărnii vi se poate părea suspectă și, pe bună dreptate, vă gândiți dacă merită să vă asumați riscul pentru sănătate. Totuși, carnea tocată de vită nu este întotdeauna alterată, chiar dacă are o nuanță gri. Află cum poți face diferența între carnea care este sigură pentru consum și cea care nu mai trebuie mâncată. În plus, îți spunem și ce semne trădează cât de veche este carnea tocată, conform recomandărilor Eatingwell. Este sigură carnea tocată de vită atunci când are o nuanță gri? Răspunsul este: uneori da, alteori nu. Totul depinde de zona în care apare această culoare. Carnea proaspăt tocată are, de fapt, o nuanță violet, datorită unui pigment natural numit oximioglobină. Atunci când carnea intră în contact cu oxigenul, acest pigment reacționează și capătă acea culoare roșie specifică, pe care o asociem, de obicei, cu prospețimea, explică USDA (Departamentul Agriculturii din SUA). Dacă atunci când deschizi un pachet observi că interiorul este gri, nu trebuie să intri imediat în panică — acea parte pur și simplu nu a fost expusă la oxigen. În această situație, carnea poate fi în continuare sigură pentru consum, atâta timp cât nu prezintă alte semne clare de alterare. Pe de altă parte, dacă observi că exteriorul sau cea mai mare parte din carne a devenit gri sau maronie, acesta este un indiciu clar că produsul începe să se degradeze și trebuie aruncat fără ezitare. Citește și: Ce conțin sarmalele vândute de chef Cătălin Scărlătescu, de Paște Cum să verifici dacă carnea este încă bună de consumat Pe lângă culoare, mai există și alți doi factori importanți care te pot ajuta să stabilești dacă un pachet de carne de vită este încă sigur pentru consum. Mirosul Dacă deschizi pachetul și simți un miros neplăcut, acesta este un semn clar că carnea începe să se strice. Carnea de vită proaspătă nu ar trebui să aibă un miros puternic, deci orice aromă dubioasă este un semnal de alarmă. Textura Carnea tocată de vită trebuie să fie fermă la atingere și să se despartă ușor atunci când este stoarsă. Dacă simți că este moale sau lipicioasă, este un semn că nu mai este bună. Conform USDA, o textură lipicioasă poate indica prezența bacteriilor care cauzează alterarea cărnii. Astfel, carnea cu o astfel de textură trebuie aruncată. Carnea tocată de vită trebuie să fie fermă la atingere și să se despartă ușor atunci când este stoarsă Dacă observi că carnea are un strat gri la exterior sau alte semne evidente de deteriorare, cel mai bine este să o arunci. Totuși, dacă arată și miroase bine, o poți folosi fără probleme. De asemenea, dacă apar zone albe sau albastre, acest lucru ar putea semnala mucegai, iar în acest caz, carnea trebuie aruncată. Verificați data de expirare Data de expirare este un ghid esențial pentru a determina dacă carnea de vită tocată mai este sigură pentru consum. Aceasta indică comerciantului perioada de timp în care produsul poate fi vândut. De regulă, carnea de vită tocată poate fi păstrată în frigider și consumată în siguranță până la două zile după data de expirare. Totuși, nu ar trebui să consumați carne de vită tocată după data de expirare, cu excepția cazului în care a fost congelată. În acest caz, carnea poate fi păstrată în siguranță pentru până la patru luni. Citește și: Brânza topită poate fi toxică pentru copii Distribuie articolul pe: