Atentat la sare

Atentat la sare

Nici o masa fara peste nu ma deranjeaza, ba chiar imi e pe plac tinand cont de incompatibilitatea dintre mine si micile misunatoare cu branhii. Sarea insa e esentiala. Un simplu praf presarat printre degete este de ajuns ca sa transforme o mancare lipsita de gust intr-un comestibila si o mancare gustoasa intr-un adevarat deliciu. Functionez pe acest principiu de peste 20 de ani. Si …se vede.

 


Pentru ca imi beau cei 2 litri de apa regulamentari, pe zi, am inceput sa retin. Excesul de H20 pare ca lucreaza de zor la pregatirea corpului meu pentru a trece in format amfibie. Si cum nu mi-as dori sa topai toata ziua buna ziua ascunsa intr-un invelis verde alunecos, cu oracaielile de rigoare am luat deciza vietii mele.

 


Nu, nu astept sa ma transform in broasca in speranta ca ma va gasi cine stie ce print calare pe-un cal alb. Am decis sa poftesc afara toata apa pe care o retine corpul cel hulpav. Lucru posibil intr-un singur si dureros mod. Renuntarea la sare.
Vorbesc cu voi, cei care stiu sa aprecieze sarea pana la ultimul graunte. Cei care o turnati cu nemiluita deasupra mancarii si va bucurati de gustul trezit in papilele de pe varful limbii. Va invidiez acum, dar aflati ca pretul pe care il platiti mi se pare cam mare.

 


Sarea din bucate e doar un mit. Va aduce la proportii colosale. In State a devenit inamicul public numarul 1. E pusa la zid si pazita mai ceva ca teroristii din Al Qaeda. In New York spre exemplu autoritatile au pus la punct un nou plan de sanatate prin care incearca sa convinga restaurantele sa scada cantitatea de sare folosita in felurile de mancare din meniu.

 


Extrem de ambitios, planul urmareste reducerea cu 25 % a sarii in urmatorii 5 ani, in ceea ce priveste mancarea comercializata. Argumentul este unul pertinent – cu cat mai putina sare in bucate, cu atat scade riscul de infarct si atacuri cerebrale.

 


[next]Avem de-a face cu o strategie desteapta, tinand cont ca reducerea nu se va face brusc, ci pas cu pas pentru a obisnui clientii cu gustul nesarat. Si poate cine stie chiar le va placea.

 


Primaria din New York este constienta ca se va lovi de opozitia restaurantelor, pe care vrea sa le atraga cu spatiu publicitar, in cazul in care coopereaza.
Stiu ca suna oxymoronic avand in minte imaginile cu americani obezi, dar New York-ul este un oras in care se pune accentul pe un mod de viata sanatos.

 


Primarul Michael Bloomberg si-a castigat reputatia de avocat al traiului sanatos initiind si alte campanii cum ar fi cea impotriva fumatului in locurile publice si a introducerii numarului de calorii pe meniuri, pentru a scadea numarul persoanelor care sufera de obezitate.

 


Dupa ce am recitit ce-am scris, imi dau seama ca visez cu ochii deschisi. Nimeni nu va incerca in Romania sa aiba grija de sanatatea locuitorilor. Cu cat mai multa sare, cu atat mai bine. Scad sansele sa apucam pensia, vorba aia de ce sa mai stai pe banii statului ?