Aroma de scortisoara

|Otilia Ignat |
Aroma de scortisoara

Aroma de scortisoara, dulce-amaruie, usor picanta, usor intepatoare este una dintre cele mai populare,  scortisoara fiind una dintre cele mai cunoscute mirodenii, fiind si condiment si medicament. Scortisoara vine din China, din sudul Indiei si din Sri Lanca, fiecare regiune avand propriul soi de arbore de scotisoara. Scortisoara este coaja scortisorului, un arbore mic si mereu verde.

Scoarta razuita, in asa fel incat sa nu afecteze sanatatea arborelui, este uscata inainte de ajunge in toate bucatariile lumii, sub forma betisoarelor. Daca in bucatariile din Europa scortisoara este folosita mai mult la deserturi, in tarile orientale este un condiment folosit la prepararea mancarurilor de baza.

Aroma de scortisoara este aproape identica indiferent de soiul sau locul unde creste arborele de scortisoara. Dar se spune ca cea mai buna scortisoara este cea din Sri Lanca, extrem de aprfumata si dulce, spre deosebire de cea din India, picanta si cu o aroma mai aspra.

Scortisoara este unul dintre cele mai vechi condimente cunoscute. A fost pomenita in Biblie si era una cele mai populare arome ale Egitului Antic, unde a fost o perioada cand era mai valoroasa decat aurul.

Aroma de scortisoara este doar o mica parte din ceea ce inseamna scortisoara. Pudra de scortisoara reduce colesterolul rau, regleaza nivelul zaharului din sange si este un puternic  antimicotic.Are un puternic efect anticancerigen si un eficient analgazic. Scortisoara este considerata si un puternic afrodisiac. In plus scortisoara este un recunoscut conservant natural. Mama presara deasupra dulceturilor fine si a gemurilor facute in casa un strop de scortisoara. Pastrate in felul acesta nu doar ca nu se strica, dar nu fac niciun fel de mucegaiuri.

Si asta nu este tot: doar aroma de scortisoara este capabila sa stimuleze functia cognitiva, atentia si memoria. Aroma de scortisoara  imbogateste gustul vinului si face un duo special cu cafeaua si ciocolata, dar si cu aromele naturale de citricele. Se potriveste, in bucatarie cu toate tipurile de aluat, merge perfect la preparatele cu nuca si face o combinatie aroma-gust absolut exceptionala cu nucsoara, scrie BBC Good Food.

Cateva betisoare de scortisoara, pastrate in casa, la temperatura camerei, au capacitatea de a improspata si curata aerul mult mai eficient decat orice alt deodorant de camera chimic. Nu are efecte secundare si nu polueaza. In plus are un efect calmat si relaxant.

Distribuie articolul pe: