Argentina: fara tango, dar cu gratare

Argentina: fara tango, dar cu gratare

Influentata profund de catre bucatariile spaniole, italiene si sud-americane, bucataria din Argentina este naturala, insa putin traditionala, in care vegetalele joaca un rol important. Asta e bine cand ai alaturi un grill de vita de mori de pofta! Dieta argentiniana este una bogata in proteine. De aici plecam in calatoria descoperirii uneia dintre cele mai savuroase bucatarii sud-americane.

 

Ingredientele de baza argentiniene

Argentina este o natie carnivora, insa care si-a gasit mereu echilibrul in zona vegetalelor, gratie agriculturii dezvoltate, cel putin din ultimii 50 de ani. Practic, ar trebui dedicat un capitol separat carnii in bucataria argentiniana. Insa pe langa carne, argentinienii mai au o gramada de alte ingrediente favorite. Dar hai sa vedem din ce se compune dieta argentinienilor, cel mai europenizat popor sud-american.

Carnea – carnea de vita argentiniana este recunoscuta pe plan mondial, fiind mai saraca in colesterol si avand o aroma unica; argentinienii consuma peste 6 kilograme de carne de vaca lunar, in medie; carnea se prepara in special la gratar sau sub forma de specialitati sau mezeluri; in afara carnii de vita, se consuma si carne de porc, miel, oaie sau de pui; si o curiozitate: desi Argentina are 40 de milioane de locuitori, cantitatea de carne consumata anual pe cap de locuitor este egala cu cea a locuitorilor Statelor Unite!

Legumele – cartofii, fasolea, rosiile, ceapa, salata verde, vinetele si dovleceii sunt printre cele mai folosite legume; mediul rural este mai traditionalist in folosirea vegetalelor, spre deosebire de populatia urbana, care s-a adaptat globalizarii;

Pestele si fructele de mare – se consuma in special pe coasta de est a tarii, pe tarmul Oceanului Atlantic; in apele Argentinei se gaseste cea mai gustoasa specie de dorada; grillul sau cuptorul sunt principalele metode de gatit pentru peste; modul de preparare al pestelui aminteste de bucataria mediteraneeana, in care uleiul de masline si usturoiul joaca un rol important;

Cerealele – porumbul, graul (argentinienii consuma doar paine alba) si soia sunt cele mai folosite in prepararea felurilor de mancare, Argentina fiind una dintre cele mai mari tari producatoare de grau, porumb si soia din lume; prin urmare, avand ca etalon si bucataria italiana, pastele fainoase sunt la mare cautare pe mesele argentinienilor;

Laptele – folosit in primul rand pentru prepararea deserturilor; Argentina este unul dintre marii producatori mondiali de lapte, produs care provine nu numai de la vaci, dar si de la oi sau capre; branzeturile argentiniene sunt considerate de calitate ridicata.

 

Feluri traditionale de mancare

In mod cert, preparatele pe baza de carne de vita si pe baza de cereale sunt foarte populare in bucataria argentiniana. Insa produsele tipic italienesti, cum ar pizza si inghetata, fac parte in pezent din alimentatia obisnuita a argentinienilor. Iata mai jos insa o parte dintre produsele traditionale mai vechi ale Argentinei, chiar daca si acestea au istorii externe.

Asado – se numeste astfel toata modalitatea de preparare a unui gratar in Argentina, care inglobeaza modul in care se selecteaza carnea, mirodeniile folosite, dar si felul de preparare; se spune despre gauchos (cowboy-ii argentinieni, foarte obisnuiti cu animalele) ca sunt cei mai mari experti in prepararea unui asado;

Chimichurri – nu este un fel de mancare, ci reprezinta un amestec pe baza de patrunjel, usturoi, sare, piper, ceapa, otet, lamaie si ulei de masline, tot acest amestec special fiind folosit pentru marinarea sau condimentarea fripturilor; un gratar fara chimichurri nu poate fi conceput sub nici o forma;

Revuelto Gramajo – este o inventie locala in care cartofii prajiti foarte subtiri (sub forma de franjuri) se amesteca alaturi de omleta si de sunca prajita; se serveste in prima parte a zilei;

Migas – sunt mici sandwichuri consumate intre mesele principale, formate din sunca si cascaval, cu felii subtiri de paine;

Milanesa – este poate preparatul argentinian traditional care s-a inspirat cel mai mult din bucataria italiana si reprezinta o felie subtire de carne (pui sau vita, deobicei) care este batuta cu ou si cu miez de paine si apoi prajita in ulei incins;

Empanadas – adusa de colonialistii spanioli in secolele trecute, in prezent este considerata felul cel mai reprezentativ al Argentinei; reprezinta coltunasi de aluat din faina de grau umpluti cu diferite ingrediente, in principal cu carne tocata de vaca si cu legume, facuti apoi la cuptor sau prajiti in ulei;

Dulce de leche – este un sirop-crema pe baza de lapte, de multe ori caramelizat, care serveste drept baza pentru o gramada de prajituri sau alte tipuri de dulce;

 

[next]Regiunile culinare ale Argentinei

Nordvest – aceasta regiune este cea mai apropiata de traditia veche argentiniana, influentele externe fiind minime. Branza din lapte de oaie, supa de quinoa, gemurile din fructe locale sau pastel de choclo (un amestec intre mamaliga si carne de vita au de pui facut in vase mari, la foc scazut) sunt cele mai importante feluri de mancare.

Nordul tropical – aici traditiile culinare argentiniene se infratesc cu cele braziliene sau paraguayene. Friptura de bivol, pestele copt sau la gratar, mbeyu (o paine plata din faina de tapioca care se consuma cu lapte, sare si branza) sau lichior de trestie de zahar sunt preparatele specific acestei zone.

Pampas – in afara de vita, carnea de miel si de iepure sunt foarte populare in aceasta regiune foarte fertila. Iepurele in sos de vin si mielul facut pe carbuni sunt icoanele acestei regiuni culinare.

Anzii Cordilieri – este regiunea care da majoritatea productiei de vin a Argentinei, prin zonele Mendoza si San Juan. Ca specialitati culinare, care merg foarte bine cu vinurile excelente ale acestei regiuni, se remarca vitelul facut pe carbuni, supele si branza de capra.

Patagonia / Tara de Foc – este o zona in care carnea de oaie este la mare putere, asa ca grillurile de oaie si de miel sunt specialitatile locale ale acestei regiuni reci argentiniene.

Nordest – este o zona renumita pentru peste si fructe de mare. Carbonada este o specialitate locala excelenta, in care un dovleac este umplut cu carne si cu vegetale si orez si apoi  este facut la cuptor.

 

Bauturile bucatariei argentiniene

Vinul argentinian se bucura de o mare apreciere, insa doar de putin timp, chiar daca Argentina este al cincilea mare producator mondial. Gratie altitudinii mari si a umiditatii scazute, strugurii de aici nu sunt atacati de bacterii, asa ca vinul este produs doar organic. Asa se explica succesul din ultimul timp; se spune chiar ca argentineinii produc cel mai bun vin rosu din specia Malbec din lume.

Mate este o infuzie pe baza de frunze de yerba mate, o planta specifica Americii de Sud si care are efect energizant, fiind bogata in cofeina. Mate este si principala bautura pentru socializarea grupurilor de portenos (tinerii din orasele-port, in special din Buenos Aires) ; in general infuziile sunt la mare pret aici, fiind folosite o gramada de plante in acest scop;

Argentinienii sunt si mari bautori de cafea, firesc, avand in vedere numarul urias al imigrantilor italieni. Cafe chico (cafea neagra, tare), cafe cortado (cafea neagra cu putinlapte) si cafe con leche (cafea cu mult lapte, servita la micul dejun) sunt cele mai importante trei specialitati.

 

[next]Inedit despre bucataria argentiniana

  • Parillas este denumirea restaurantelor care servsc friptura de vita pe carbun incinsi si care sunt omniprezente in Argentina;
  • Gluma culinara preferata in Argentina este ca daca pui un argentinian sa numeasca primele doua feluri de mancare pe care le-ar dori in orice moment la masa, in 90% din cazuri acestia ar raspunde friptura de vita si pizza;
  • Ca si spaniolii, si argentinienii au un mic dejun usor, in schimb iau cina tarziu, dupa ora 9 sau chiar 10 seara; masa de pranz si cea de seara sunt bogate.

CONCLUZIE: Friptura de vita facuta mereu pe carbune incins este emblema argentinienilor. O natie cu puternice influente europene, gratie spanilolilor si italienilor care s-au asezat aici demult, Argentina este prin urmare o natie prietenoasa cu felul european de a privi si consuma specialitatile culinare, fiind foarte potrivita din punct de vedere turistic. Gustoasa, dar nu iute, indestulatoare, dar nu grasa, bucataria argentiniana este una dintre cele mai gustoase bucatarii mondiale. Insa ramane cea mai europenizata bucatarie a Americii de Sud.