Desi pare ciudat, poti arde calorii mancand. O silueta frumoasa se obtine cu o strategie alimentara bine pusa la punct. Efectele si proprietatile alimentelor, modul in care le combini face parte din tactica de lupta impotriva acumularii de kilograme. Strategia care te ajuta sa arzi calorii mancand se bazeaza pe capacitatea unor alimente de a stimula metabolismul, de a creste temeperatura prin stimularea proceselor de termogeneza, comcomitemt cu reducerea apetitului. Este foarte important sa stii ca numarul de calorii consumate la o masa este mai putin important decat ceea ce mananci. Nu este tot una daca cele 500-600 de calorii ale mesei de pranz vin carne cu grasime si sosuri sau din legume, barnza si carne slaba, sustine Prevention. Mestecatul este un proces care arde calorii. Nu este o gluma, ci concluziile unui studiu facut de japonezi. Daca alimentele pe care le consumi sunt tari, procesul masticatiei consuma cu 30 la suta mai multa energie, decat in cazul alimentelor moi. Fructele si legumele, cerealele si carnea slaba implica un proces de digestie mai indelungat decat alimentele procesate si grasimile. Iar o digestie mai lunga (a nu se intelege mai grea) este un proces care consuma mai multa eneregie decat unul rapid. Implicit, sunt consumate mai multe calorii pentru a asimila ceea ce ai mancat. Cofeina, ceaiul si alti compusi din cafea si ceai, dar si acizii din ardei iute, scortisoara si ghimbir stimuleaza metabolismul, activand arderile, pentru cateva ore, cu pana la 12 la suta. Caloriile din alimentele condimentate se consuma mai repede decat celelalte. Asa ca foloseste condimentele, pentru a arde calorii mancand. Un ardei iute pe zi este capabil sa stearga 100 de calorii. Si piperul, cuisoarele, frunzele de dafin si otetul au proprietati asemanatoare. Alimentele ce contin calorii active, care stimuleaza arderile si intensifica metabolismul nu reprezinta o dieta in sine. Combinate insa, intr-un plan de alimentatie sanatos sau in cadrul unei diete care are ca scop scaderea in greutate, devin extrem de utile si eficiente. Calorii active contin grasimile sanatoase din avocado, nuci si alune, peste gras, ulei de masline si cerealale integrale. Alimentele bogate in fibre fac si ele parte din categoria celor despre care se poate spune ca ard calorii. Proteinele implica arderea mai multor calorii pentru a fi digerate comparativ cu grasimile si carbohidratii. Asa ca arde calorii mancand proteine. O dieta bazata in principal pe proteine din surse vegetale si animale duce la scaderea in greutate cu un kilogram pe saptamana, fara niciun alt fel de efort, doar din diferenta de calorii pe care o implica arderea proteinelor. Fructele si legumele consuma in procesul de digestie cu 20 la suta mai multe calorii decat alte alimente, cu aceeasi valoare calorica. Chiar si carbohidratii contribuie la arderea suplimentara de calorii, singura conditie fiind aceea ca acestea sa provina din legume si din cereale integrale. De partea cealalta sunt alimentele care se digera si se asimileaza fara niciun consum de energie. Acestea sunt dulciurile, produsele rafinate, sucurile acidulate, siropul de porumb si grasimile animale din carnea de porc, grasimile trans si cele nesaturate. Foarte usor digerabile, cu indice glicemic crescut si pline de calorii sunt si orezul alb, amidonul, painea alba, toate produsele de patiserie, mancarea de tip fast-food, chiar si prajiturile de casa, lacatele integrale, branza fermentata si iaurturile cu adus de zahar. Toate acestea sunt alimente care trebuie evitate sau macar, consumate rar si cu multa chibzuinta. Pledoaria pentru caloriile active este cea mai buna argumentatie pentru faptul ca nu traim ca sa mancam ci mancam ca sa traim, iar principiile vietii sanatoase si o alimentatie echilibrata sunt calea care te pot ajuta sa arzi calorii mancand.