Se spune despre multe alimente ca " sunt sanatoase deoarece contin fier", si inca din copilarie flam cat de important este aportul de fier. Insusi spanacul lui Popeye ne facea sa credem, cand eram mici, ca fierul din alimentatie iti poate creste muschii instantaneu. Intr-adevar, fierul este vital pentru sanatatea noastra, pentru ca ia parte la formarea hemoglobinei, care transporta oxigen de la plamani si se intoarce cu dioxid de carbon. Desi toate cele de mai sus sunt adevarate, exista urmatorul paradox: deficienta de fier este cea mai intalnita carenta minerala a organismului la adulti. Exista deci necesitatea suplimentarii alimentatiei cu fier, pentru multe persoane, dar si acest lucru trebuie facut cu atentie, si in primul rand trebuie sa aflam despre ce este vorba. In corpul uman, fierul se regaseste in multe tesuturi, este implicat in functii ale sangelui, in descompunerea globulelor rosii, in splina, ficat. O carenta de fier mare poate aparea si in urma unor hemoragii puternice sau in timpul ciclullui menstrual. Fierul este vital in crearea de noi celule, aminoacizi, hormoni si neurotransmitatori. Mai mult, este un antioxidant si are rol anticancerigen, intareste sistemul imunitar. Deficitul de fier provoaca in primul rand o proasta circulatie si insuficienta de oxigen si dioxid de carbon la transportul in organism. Aceasta provoaca oboseala, dificultati de invatare si de concentrare. In cazul lipsei de fier apar si stari de anemie, oboseala, ten palid, probleme de somn. La o carenta indelungata de fier in organism pot aparea dificultati in procesul de crestere,la copii, poate creste predispozitia pentru infectii. Cel mai bine este ca aportul de fier sa vina din alimentatie. Exista foarte multe alimente care contin fier in cantitate mai ridicata. Un copil trebuie sa ia din alimentatie cca 10 grame de fier pe zi, iar un adult 12-15 mg de fier. Femeile insarcinate trebuie sa suplimenteze conform sfatului medicului. Alimentele bogate in fier sunt: carnea rosie galbenusul de ou salata, spanac si alte verdeturi cu frunze verde inchis fructe uscate cereale moluste fasole, linte, soia ficat andive Tip: Daca iei suplimente nutritive cu fier, ia si vitamina C, care ajuta la absorbtia acestuia in organism.