Aportul de sanatate al cocazelor

Aportul de sanatate al cocazelor

Pe masura ce crestem, scade abilitatea corpului de a lupta cu radicalii liberi. Dar, putem minimaliza din raul produs de radicalii liberi consumand cocaze. Cocazele sunt pline de antioxidanti, care actioneaza prin risipirea efectului produs de radicalii liberi AND-ului, organelor si celulelor reproductive.

 

Un neurochirurg de la Universitatea Tufts a denumit cocazele: fructele de padure pentru creier. Studii au aratat ca, aceste fructe sunt benefice pentru diminuarea efectului de oboseala la nivelul creierului. Un alt mare beneficiu il reprezinta prevenirea cresterii nivelului de colesterol. Ceea ce este foarte important, astfel se previne depozitarea de grasimi pe peretii vaselor de sange, care pleaca de la inima. De asemenea, se previne formarea de cheaguri in sange. Daca pana acum se stia ca vinul rosu previne afectiunile la inima, gratie antioxidantilor, un studiu recent a scos la iveala faptul ca aceste fructe livreaza in organism cu 38% mai multi antioxidanti.

 

Iti place savoarea cocazelor? Daca da, de-acum incolo ai mai multe motive pentru care ar trebui sa consumi mai des din aceste minuni ale naturii. Servind des cocaze s-a observat ca acestea imbunatatesc vederea. Sunt prevenite eventualele pierderi de vedere, asa cum s-a aratat in cadrul multor studii realizate in Europa. Promoveaza sanatatea tractului urinar prin prevenirea depunerii de bacterii pe peretii tractului.

 

In timp ce oamenii devin tot mai interesati de ceea ce mananca, exista o tendinta a acestora de a consuma alimente integrale. Cand aceste alimente sunt mestecate, enzimele care sunt implicate in procesul digestiv sunt eliberate, iar organismul preia toate beneficiile. Coacazele sunt un exemplu bun pentru asta, cu toate ca cele mai multe beneficii se pot obtine atunci cand sunt servite proaspete sau congelate si nu gatite sau procesate. Pentru ca asa cum probabil stii, atunci cand sunt gatite prin fierbere, adica este nevoie de o temperatura mare, o mare parte din vitamine se pierd, de aceea nutritionistii ne sfatuiesc atunci cand gatim legumele sa le inabusim, iar fructele sa le servim crude, numai asa organismul poate beneficia de cei mai multi nutrienti.

 

[next]Potrivit cartii “Alimentele care pot dauna, alimentele care pot vindeca” cocazele sunt laudate pentru faptul ca reprezinta o sursa excelenta de fibre, sunt bogate in vitamine (vitamina C si fier). De asemenea, protejeaza intestinele de dureri. Gratie continutului de antocianini, cocazele previn dezvoltarea afectiunilor la inima. Stiai ca aceste fructe previn cancerul? Ei bine, da! Gratie antioxidantilor, care distrug celulele canceroase, raspunzatoare pentru declansarea cancerului.

 

Cocazele contin un alt antioxidant numit acid elagic care blocheaza lipsurile din metabolism ce pot duce la aparitia cancerului. Intr-un studiu realizat pe 1200 de oameni in varsta, aceia care serveau cele mai multe capsuni (alte fructe care contin acid elagic) aveau de 3 ori mai putine sanse sa faca cancer, raportat la aceia care nu consumau deloc sau doar cate putin. Ca o adaugare, cocazele previn cancerul de colon si de ovare.

 

In plus consumate frecvent previn pierderile de memorie, fiind ideale in prevenirea unor boli grave gen Alzheimer. Cu un gust usor dulce spre acrisor, cocazele sunt nutritive si au putine calorii. Cel mai bine este sa le servesti atunci cand este sezonul lor, respectiv din mai pana in octombrie. O ceasca (145 de grame) de cocaze ii asigura organismului: 30% din doza zilnica de vitamina C, 20% din doza zilnica de mangan, 15% din doza zilnica de fibre si 5% din doza zilnica de vitamina E. Si nici nu trebuie sa-ti faci griji in privinta numarului de calorii. O ceasca are numai 81 de calorii. Ca sa incluzi aceste fructe in meniul tau nu este nevoie sa-ti impui un meniu anume, pur si simplu le poti servi ca si gustare intre mese pentru a-ti potoli foamea sau la micul dejun alaturi de cereale, este o combinatie de exceptie.

 

Mai nou aceste fructe te scapa de excesul de grasime de pe burta. Un nou studiu arata ca sobolanii care au avut o alimentatie bogata in cocaze au scapat de grasimea de pe burta, ce reprezinta acel tip de grasime asociat cu afectiunile la inima si diabet. Tie cum iti place sa servesti cocazele?