Nu folositi antibiotice usor

|Jeanette |
Nu folositi antibiotice usor

In aceasta perioada a recelilor si gripei, consumul de antibiotice creste, iar doctorii le prescriu cu larghete, ca intotdeauna. Din pacate insa, de cele mai multe ori am putea scapa fara sa ne supunem organismul invaziei distrugatoare a antibioticului.

Antibioticele, obtinute din microorganisme lupta impotriva bacteriilor unicelulare cauzatoare de boli. Bacteriile patrund in organism si ii perturba functiile normale, iar antibioticele ucid aceste bacterii -asta este gandirea simpla despre antibiotice, si, e drept, fara ele ar fi murit anual cu aproape 100% mai multi oameni din cauza infectiilor.

Insa antibioticele nu omoara virusi. Cele mai multe infectii virale nu pot fi tratate cu antibiotic. Infectiile cauzate de virusi comuni trec dealtfel de la sine in cele mai multe cazuri. Printre infectiile cauzate de virusi, care nu pot fi tratate cu antibiotice, se numara raceala, gripa, durerile in gat, sinuzita, otita si unele bronsite. Ei bine, cazurile acestea in care de obicei se prescrie antibiotic (mai ales copiilor) nu au nevoie de el – nu ajuta, ba dimpotriva, face rau. Chiar Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza in aceasta privinta.

Cand antibioticele sunt totusi indicate, este important sa fie luate conform retetei. Dar chiar si asa, o parte de bacterii raman in organism, bineinteles, cele mai rezistente la antibiotic, care, in urma tratamentelor, dezvolta rezistenta din ce in ce mai sporita. Ele se inmultesc si sunt motivul pentru care ne imbolnavim din nou, desi am luat antibioticele conform prescriptiei.

Multe dintre infectiile grave sunt cauzate de astfel de bacterii care si-au sporit progresiv rezistenta, in organism. Unul dintre ele este celebrul stafilococ auriu rezistent la meticilina si responsabil pentru problemele cu pielea. In cazuri serioase, acest stafilococ poate afecta grav plamanii, ranile si fluxul sanguin.

Si acesta se trateaza tot cu antibiotice noi, mai puternice, dar si aici e nevoie de atentie. Consumul exagerat de antibiotice distruge flora stomacala, agraveaza levurile de candidoza si, in general, distruge echilibrul enzimatic al organismului.

Exista mai multe variante pentru a le reface, antibiotice naturale si regimuri de tinut in timpul tratamentelor cu antibiotice. Trebuie, in aceasta perioada, sa nu uitati ca e nevoie de mai multe vitamine, si poate scapam cu totul de raceli.Dar cel mai important este sa nu folositi antibiotice daca nu e necesar!

 

Distribuie articolul pe: