Cu numai 15 calorii in 100 de grame, andive contin 95 la suta apa. Beneficiile andivelor nu se opresc aici. Fibrele continute de frunze sunt ideale pentru sustinerea functiei intestinului. Sau altfel spus, mancate crude, fierte, sote sau pregatite la aburi, andivele te pot ajuta sa ai un abdomen fara urma de grasime. Sunt ideale in diete, mai ales in cursul celor care au drept scop reducerea grasimilor din sange, sustine Cuisine AZ. Anumite substante, pe care andivele le contin, au proprietatea de a contribui eficient la detoxifierea organismului, sunt ideale pentru tratatrea problemelor hepatice si biliare usoare. Nu in ultimul rand au capacitatea de a stimula activitatea sistemului imunitar. Sunt foarte bogate in potasiu, au mult calciu, vitaminele B si C si beta-caroten. Caracteristica andivelor este gustul amar, exact ca urmare a substantelor care le fac atat de utile organismului. In timp ce unii iubesc acest gust specific, altii sunt foarte putin incantati. Pentru acestia din urma trebuie sa spunem ca exista mai multe trucuri pentru a anula gustul amarui al andivelor. In primul rand alege andivele proaspete, de culoare alb-galbuie. Foarte bune sunt si andivele mici. Amaralea nu se simte daca andivele sunt fierte in aburi sau daca in salate pui suc de lamaie sau de portocala si putina miere. La cat de putine calori au andivele, adausurile nici nu mai conteaza. O alta solutie, foarte buna pentru a prepara andivele, este sa le coci in cuptorul cu microunde cateva minute. Adauga un strop de ulei, un praf de sare si putin suc de lamaie. Apoi savureaza-le, pentru ca sunt perfecte. Se combina foarte bine cu branza nobila, dar merg excelent cu orice fel de branza. Sunt ideale in tarte si tocanite, indiferent de dieta. Despre andive se mai spune ca sunt legumele de aur si pentru gustul lor special si pentru proprietatile binefactoare.