Analize medicale

Analize medicale

Cand ati facut ultima data analize medicale? Nu va cer sa raspundeti. Este o intrebare retorica, dar si un indemn pentru a lua in calcul faptul ca analizele medicale ar trebui sa faca parte din stilul de viata sanatos. Si asta pentru ca nici mai mult, nici mai putin decat cinci analize medicale sunt cele care te pun la adapost de boli grave si suferinte extrem de neplacute.

    

Medicii sustin ca exista cinci analize medicale, pe care fiecare dintre noi ar trebui sa le faca, in medie, de doua ori pe an. Rezultatele acestora pot da un tablou complet asupra stari de sanatate si pot indica problemele aflate in stare lantenta. In felul acesta, fie printr-o medicatie adecvata, fie doar prin alimentatie, starea de sanatate poate fi adusa la nivelul de echilibru, iar suferinte foarte grave pot fi evitate.

Nivelul colesterolului. Colesterolul din sange este una dintre cele mai importante constante biologice. Depasirea valorilor normale ale colesterolul „rau”, in paralel cu scaderea valorii celui „bun” anunta riscuri majore pentru sistemul cardiovascular, un risc crescut de obezitate si este un indicator care avertizeaza asupra unor posibile suferinte de natura metabolica. O valoare crescuta a colesterolului in sange nu este anuntata prin nici un fel de simptome, astfel ca problemele nu pot fi identificate decat prin analize medicale periodice.

Tensiunea arteriala. Hipertensiunea arteriala este un factor de risc foarte important. Numita „ucigasul tacut”, aceasta poate exista cu multi ani inainte de a dezvolta simptome reale. Testarea periodica a tensiunii arteriale este ca un fel de asigurare de viata.  

Glicemia. Diabetul zaharat este o boala grava, care aduce grave prejudicii sanatatii. Verificarea periodica a nivelului glicemiei in sange este una din analizele medicale care te pot avertiza de existenta unor probleme foarte serioase, lipsite de orice semne. Daca o valoare crescuta a glicemiei poate fi tinuta sub control, evitandu-se instalarea diabetului zaharat, din momentul in care boala este confirmata aceasta nu se poate vindeca.

Screening-ul cardiovascular ar trebui facut o data pe an de persoanele trecute de varsta de 40 de ani. Problemele coronariene produc una dintre cele mai ridicate rate de deces, la nivel mondial. Testele periodice releva starea de sanatate a cordului, iar tratamentele de intretinere sau un stil de viata sanatos pot evita, foarte usor, suferinte dintre cele ma grave.

Screening-ul pentru cancer. Componeta ereditara, factorii de risc si varsta sunt factori care recomanda efectuarea unor teste periodice cu privire la anumite forme de cancer. Cancerul de san, de col uterin, cancerul de colon, dar si diferite alte forme de cancer pot fi prevenite prin controale periodice anuale. Aceste investigatii sunt simple si ieftine, si pot preveni sau intarzia aparitia unor forme de cancer foarte greu de tratat, scrie Shine Yahoo.

Analizele medicale periodice sunt, in ultima instanta o dovada de respect fata de sine si o declaratie de dragoste pentru cei apropiati.