Alimentia industriala, sabie cu doua taisuri

|Madalina Stama |
Alimentia industriala, sabie cu doua taisuri

Produsele industriale dau dependenta?
Producatorii, multi dintre ei, insa nu toti, creeaza pe banda rulanta produse alimentare doar pentru a fi consumate, dar nu pentru a-l ajuta pe consumator, respectivul produs de cele mai multe ori nu are vitamine, minerale etc. Daca ar fi sa ne ducem dupa-amiaza, la magazinul de langa o scoala sau liceu, vom observa ca elevii prefera sa cumpere ca si gustari chipsuri, snack-uri. Motivul este lesne de inteles.

 

Celulele olfactive si papilele gustative au deja inregistrat gustul de “dulce”, “gras”, “artificial” care rezoneaza cu grozav. Gustul fiind intiparit in memorie este greu de sters. Cum servirea acestor produse este pusa in balanta cu o traire pozitiva, se poate vorbi daja de dependenta. Expertii afirma asta sus si tare. Nu degeaba un expert in nutritie a socotit zaharul ca drog. Este usor sa acuzi cand nu ai argumente, dar cel mai greu este sa faci fata unui proces de constiinta atunci cand dovezile arata ca gresesti.

 

Producatorii sunt aceia care gresesc, asa cum am zis nu toti, ci segmentul care pune pret pe vanzari, dar nu pe calitatea produselor, pe sanatatea consumatorilor. In plus, multi dintre ei se simt maguliti cand stiu ca exista o dependenta in randul consumatori pentru produsele lor. Daca consumati o buna perioada de vreme fast-food veti observa ca organismul se obisnuieste, cel putin cu zaharurile si asta va cere.

 

Supa la pachet-"hrana" pentru creier, chimicale pentru organism
Este de-ajuns sa ceri o persoana publica sa joace in spotul tau publicitar, unde promovezi supa la pachet X pentru ca multi telespectatori sa devina consumatori ai respectivul produs. Apoi, sa convingi persoana publica, respectiva sa joace ca un actor talentat, care a stat pe scena o mare parte din viata sa, sa arate ca ii place sa consume acel produs toata ziua. Ca il adora. Oare este si bun!? Daca persoana respectiva face asta trebuie si tu sa faci asta!?

 

De ce sa aleaga cineva inaintea ta? Mintea poate fi pacalita foarte usor. Amabalezi o supa instant intr-un plic multicolor, faci campanie de promovare, agresiva si iti vin consumatorii. Insa, expertii stiu una si buna: supele la plic sunt pline de chimicale. Nu se compara cu supele preparate in casa, chiar daca sunt pline de grasimi. Cele de la plic au multi conservanti, E-uri, grasimi si niciun pic de nutrienti. De aceea, chiar daca nu aveti timp, nu renuntati la o mancare preparata in casa, cu mainile voastre, pentru o supa instant.

 

Nutritia sanatoasa implica alimente proaspete, integrale
Ca sa intelegeti impactul alimentelor industriale asupra papilelor noastre gustative, intelegeti ca in cadrul unui studiu, unde au fost inclusi copii cu varste intre 7-12 ani marea majoritate dintre ei au ales un produs industrial. Fiecare copil a fost servit cu doua pahare de iaurt, unul natural (cu capsuni proaspete), un altul cu mult zahar, conservant si capsuni “false”, aroma fiind cea care inducea gustul de fresh de capsuni.

 

Cum iaurtul cu mult zahar pare  bun, cel putin asa il percepe creierul  multi dintre copii au spus ca le-a placut acesta, caci pare natural, proaspat. Si-atunci, chit ca alimentele industriale sunt accesibile, par bune, ele raman nocive, marea majoritate dintre ele. Insa, pentru a va lauda cu o nutritie sanatoasa trebuie sa consumati alimente proaspete, integrale, din toate grupele alimentare.

Distribuie articolul pe: