Alimentele pe care să nu le consumi niciodată pe stomacul gol

Alimentele pe care să nu le consumi niciodată pe stomacul gol

Îngrijirea sănătății digestive începe cu alegerile alimentare corecte. Consumul anumitor alimente pe stomacul gol poate provoca disconfort gastric, fluctuații ale nivelului de zahăr din sânge sau chiar probleme digestive pe termen lung. Iată câteva alimente pe care ar trebui să le eviți dimineața, înainte de a lua micul dejun!

Alimentele pe care să nu le consumi niciodată pe stomacul gol – ce recomandă specialiștii

Pentru un început de zi sănătos, este recomandat să alegi alimente ușoare și nutritive, precum ovăzul, ouăle, nucile sau fructele cu un conținut scăzut de aciditate. O alimentație echilibrată îți poate îmbunătăți digestia și energia pe parcursul zilei!

Cafeaua neagră

Deși este un obicei comun, consumul de cafea, în special cafeaua neagră, pe stomacul gol poate stimula producția excesivă de acid clorhidric, ceea ce poate duce la gastrită pe termen lung. Acest lucru se datorează faptului că cofeina din cafea promovează eliberarea de gastrină – hormonul care secretă acidul din stomac.

Acest efect poate duce la simptome de reflux, cum ar fi balonare, greață și regurgitare. Este recomandat să consumi cafeaua după ce ai mâncat ceva ușor, conform celor de la realsimple.com.

„Cofeina deschide, de asemenea, sfincterul esofagian inferior (LES) sau valva musculară dintre esofag și stomac”, spune dr. Robynne Chutkan, MD, FASGE.

Citește și: Unt sau margarină? Care este mai benefic?

Mâncarea picantă

„Alimentele condimentate vă pot irita mucoasa stomacului depinde dacă sunteți obișnuit să mâncați aceste alimente”, spune dr. Chutkan. Deci, dacă de obicei nu vă răsfățați cu alimente picante la prima oră, consumul lor pe stomacul gol poate declanșa tulburări gastrointestinale.

Alte alimente de evitat dimineața

Produsele de patiserie – Croissantele, foietajele sau alte produse de patiserie conțin drojdie și grăsimi procesate, care pot irita stomacul și cauza balonare sau disconfort abdominal.

Iaurtul – Deși este considerat un aliment sănătos, iaurtul consumat pe stomacul gol poate deveni mai puțin benefic. Acidul gastric distruge bacteriile probiotice din iaurt, reducând efectele pozitive asupra florei intestinale.

„Este mai bine să mănânci iaurt pe stomacul plin, astfel încât o parte din acidul lactic să poată fi absorbit și să nu distrugă unele dintre acele componente benefice”, mai adaugă specialiștii.

Bananele – Bogate în magneziu și potasiu, bananele pot provoca un dezechilibru al acestor minerale în sânge dacă sunt consumate pe stomacul gol, crescând riscul de probleme cardiace.

Roșiile – Conțin acizi care, pe stomacul gol, pot interacționa cu acidul gastric și pot forma compuși care irită stomacul, favorizând apariția gastritei.

Citricele – Sucurile de portocale, lămâi sau grapefruit pot irita mucoasa stomacală, mai ales dacă ai gastrită sau ulcer. Acizii prezenți în citrice pot crește producția de acid gastric, provocând arsuri și reflux.

„Fructele citrice conțin acid citric, care poate irita mucoasa tractului gastrointestinal”, spune dr. Schopis. Aciditatea citricelor poate relaxa, de asemenea, LES, deschizând calea pentru refluxul acid.

Citește și: Ce conțin burgerii vegetali de la Lidl. Mulți români nu citesc eticheta