Alimentele care nu trebuie sa lipseasca din dieta unei gravide

Alimentele care nu trebuie sa lipseasca din dieta unei gravide

Este esential sa mananci cat mai variat, sa incluzi in meniu alimente nutritive. S-ar putea ca mai tarziu, odata cu evolutia sarcinii sa ai nevoie de un extra de 300 de calorii, atunci cand copilul creste rapid, aceste calorii ar trebui sa vina din alimente nutritive, contribuind la cresterea si dezvoltarea copilului tau. Doar iti doresti ce-i mai bun pentru copilul tau, nu? Asa ziecam si eu.

 

Sarcina nu trebuie perceputa de catre gravide ca pe o perioada anume in care pot consuma orice le face pofta. Este permis ca din cand in cand sa se consume portii mici cu mancaruri care-ti fac pofta. In plus asa cum mentionam anterior este important sa consumi alimente naturale, proaspete, carora nu li s-au adaugat substante chimice.

 

Oamenii de stiinta sunt de parere ca dieta poate afecta sanatatea fatului, chiar de dinainte sa ramai insarcinata. Cum asa? Simplu, daca ai obiceiuri nesanatoase risti sa te imbolnavesti si odata ramasa gravida pui in pericol si sanatatea celui mic, iata un alt motiv care ar trebui sa te determine sa mananci cat mai sanatos. De exemplu studii recente arata ca acidul folic previne defectele tubului neural, care apar in primele stadii de dezvoltare ale fatului, asa ca este important sa consumi destule alimente bogate in acid folic (inclusiv vitamine) inainte sa ramai insarcinata si timpul primelor saptamani de sarcina.

 

Doctorii de obicei nu recomanda sa se adopte o dieta vegan, stricta de indata de s-a aflat de sarcina. Oricum daca deja adopti o dieta vegetariana poti sa o continui si pe perioada sarcinii, dar fii atenta. Asigura-te ca doctorul tau stie de dieta pe care o adopti, te poate sfatui sa faci unele schimbari care sa previna eventualele probleme la sarcina, survenite in marea majoritate a cazurilor din cauza unei alimentatii nesanatoase ori din cauza lipsei unor nutrienti esentiali. Gandeste-te ca si cel mic are nevoie de vitamine si minerale asa cum ai tu nevoie pentru o buna crestere.

 

De exemplu daca dieta nu contine proteine (provenite din peste, pui, lapte, branza, oua) va trebui sa iei suplimente proteice si s-ar putea sa ai nevoie si de suplimente pe baza de vitamina B12 si D. Ca sa te asiguri ca tu si copilul aveti o nutritie corecta, consulta nu nutritionist care te-ar putea ajuta sa-ti planifici meniurile.
Dar ai putea sa iei in considerare si cateva sfaturi care ti-ar fi de folos. Nu te intereseaza sa stii care sunt cele mai bune alimente care nu trebuie sa lipseasca din dieta ta?

 

Carnea rosie
In timp ce sunt bine cunoscute beneficiile consumului de carne slaba (pestele si carena de pasare), carnea rosie si-a castigat o proasta reputatie si asta din cauza continutului ridicat de grasimi. Toata lumea incepe sa se familiarizeze incet-incet cu termenul de grasimi saturate. Ce sunt grasimile saturate?

 

[next]Acele grasimi regasite in produsele provenite de la animale, iar carnea de porc este bogata in lipde, cel putin orice ar trebui sa stie acest lucru cu toate ca unele persoane desi cunosc acest amanunt nu se pot dezvata de vechile obiceiuri alimentare. Daca consumi carne rosie slaba de cateva ori pe saptamana de-a lungul sarcinii este foarte sanatos. De ce? Astfel ii asiguri organismului tau si…celui mic vitamine din complexul B si minerale importante precum: fier si zinc.

 

Fasole, broccoli si fructe de padure

O dieta sanatoasa pentru gravide include si fasole, broccoli si fructe de padure. Fasolea, lintele si fasolea din soia, toate acestea contin multi nutrienti: fier, fibre, proteine, calciu si zinc. Fasolea este unul din alimentele de baza in dieta unei gravide, am putea spune ca este un pritene care nu te lasa la greu. Fructele de padure ii asigura organismului o doza mare de vitamina C, potasiu, fibre si acid folic. Poti sa le consumi in locul deserturlor nesantoase si a produselor de patiserie. Broccoli este o leguma care contine multi nutrienti inclusiv precum: acid folic, luteina, fibre si calciu.

 

Omega 3
Acizii grasi omega 3 sunt recomandati oricarei persoane care tine la sanatatea ei, aceste grasimi iti mentin inima sanatoasa si scad riscurile de dezvoltare a afectiunilor cardiovasculare.
Studiile arata ca acizii grasi omega 3 promoevaza dezvoltarea acuitatii vizuale la cei mici. Dieta ta ar trebui sa includa si: somon, oua, seminte de in. semintele de pin le poti presara deasupra salatelor.

 

Stafide
30 de grame de stafide au 2 grame de fibre, 4 procente din doza zilnica de fier si 1 gram de proteine.

 

Salata
Este o varianta buna prin care poti sa incluzi in dieta ta cele 3-5 portii de legume recomandate zilnic. Adauga in salata: spanac, morcovi, rosii, telina, castravete, dovlecei, stafide si nuci. 

 

Alimente pentru greturile de dimineata
Cand te lovesc greturile de dimineata nu stii ce sa faci ca scapi mai repede de ele. Nu ai vrea sa stii ce poti consuma ca sa lupti mai usor cu greturile de dimineata?
Acestea sunt: biscuiti, ceaiuri din plante (lamaie, zmeur, piersic, musetel), lamaie, covrigei, batoane proteice, paine (toast) si iaurt.