Dar, ce te faci cand organismul tau nu tolereaza aceste alimente ori pur si simplu nu se inscriu in lista preferintelor tale? Te limitezi aici? Nu-ti ajuti organismul sa se mentina sanatos? Evident ca nu sunt acestea singurele alimente bogate in calciu. Daca prezinti alergii la unele produse alimentare ori pur si si simplu regimul pe care il tii nu-ti da voie sa consumi unele alimente, sanatoase de altfel, este bine ca intotdeauna sa gasesti altenative ori alte produse cu un continut nutritiv asemanator sau sa iei suplimente nutritive. Calciul este principalul mineral care intra in structura oaselor, dar nu este singurul si atunci evident ca este ideal sa gasim acele alimente care sa-i ofere sistemul osos exact acele vitamine si minerale de care acestea are nevoie. Stim ca o mare parte din calciu, provenit din hrana nu se asimileaza fara vitamina D, de aceea o mare parte din ele se pierde in organism fara sa se asmilize in oase. Stiai asta? Dar sistemul osos mai are nevoie si de vitamina K. Vitamina K? da, ai auzit bine, desi se stie despre aceasta vitamina ca ia parte in procesul de defecatie, ea mentine oasele sanatoase. Un studiu realizat recent arata ca atat femeile cat si barbatii au nevoie de vitamina K pentru a-si mentine oasele tari. Ca de obicei cand in organism exista un deficit de vitamine se instaleaza un dezechilibru, astfel apar fracturile. Despre vitamina K se mai stia ca este raspunzatoare pentru coagularea sangelui. Si totusi unde gasim aceasta vitamina? Se gaseste in: cartofi, conopida, fragi, grau nedecorticat, lucerna, macese, mazare verde, morcovi, ovaz, porumb, rosii, salata verde, spanac, ulei din soia, urzici si varza alba. Doza zilnica recomandata este de 1,5-2 mg. Varza chinezeasca S-ar putea sa ramai suprinsa cand vei afla ca unele legume sunt bogate in calciu. O jumatate de cana cu varza chinezeasca are aceeasi cantitate de calciu regasita in 8 pahare cu lapte. Spanacul si broccoli (vedetele din lumea legumelor verzi) contin si ele ceva calciu, dar ai nevoie de mai multe portii pentru a completa doza zilnica recomandata si asta pentru ca asa cum spuneam produsele lactate sunt principalele suse de calciu pentru organism. Tofu Asa cum stii produsele din soia sunt o alternativa buna daca organismul nu tolereaza produsele lactate. O jumatate de cana cu tofu are 258 de miligrame de calciu. Dar, noi studii scot la iveala faptul ca sistemul osos nu are nevoie doar de calciu. Despre ce este vorba? Ei bine cercetatorii au observat beneficiile unor chimicale regasite in plante (isoflavonoizi), care mentin oasele tari. In general aceste substante chimice se gasesc din belsug in produsele din soia, asa cum este tofu. In plus se pare ca influenteaza secretia de estrogen. Sarea Ce cauta sarea printre toate aceste alimente. Ei bine, o greseala pe care o fac multe persoane este aceea de a consuma prea multa sare. Stim ca un consum ridicat de sodiu creste riscul de a dezvolta unele afectiuni. Si totusi care este legatura dintre sare si sanatatea oaselor? Sarea este principalul mineral raspunzator pentru pierderea calciului din oase. Stiai acest lucru? Cu cat consumi mai multa sare cu atat calciu se pierde din oase si este eliminat prin urina. Alternativa? Adoptarea unei diete sarace in sodiu! Bananele Multe persoane nu consuma suficiente portii cu fructe si legume zilnic, cu toate ca acestea sunt mici “farmacii”, sunt bogate in vitemine si minerale. Bananele sunt recomandate gratie continutului de potasiu, mineral raspunzator pentru absorbtia calciului in oase. Bananele le poti consuma proaspete, cu iaurt (fara grasimi sau cu putine grasimi) cu seminte, nuci sau sub forma de smoothie. Kiwi Nu-i cartof, seamana cu un cartof dar are miezul verde? Stii despre ce este vorba? Despre kiwi. Pe langa faptul ca este o sursa buna de vitamina C, un puternic antioxidant care are efect benefic asupra sistemului imunitar, kiwi contine potasiu. De fapt, rectific, contine mult potasiu, ajutand organismul sa asimileze mai usor calciul din hrana si mentine astfel oasele tari. Fasolea verde Este saraca in calorii (100 de grame au numai 23 de calorii) si bogata in nutrienti( vitamina A, K, C, magneziu, calciu, fosfor, potasiu, fier, acizi grasi omega 3 si fibre. Stiai ca fasolea verde contine acizi grasi omega 3? Dupa cum bine observi fasolea verde este un aliment ideal pentru dieta. O cana de fasole verde acopera 122% din necesarul zilnic de vitamina K. Seminte de susan Acestea sunt bogate in calciu. ¼ de cana cu seminte de susan poate fi adauga peste salate sau in iaurt intrucat contine 351 mg de calciu. Uleiul din ficat de batog Il poti folosi ca si dressing pentru salate. Beneficiiile? Este bogat in vitamina D. Sucul de portocale Un nou studiu scoate la iveala faptul ca acidul folic este un mineral important in mentinerea sanatatii oaselor ca de altfel si calciul. dar, asa cum stii probabil depasirea dozei creste riscul de a dezvolta unele boli, de aceea daca iei suplimente nutritive aceste trebuie luate dupa ce te-ai sfatuit in prealabil cu medicul tau. Sucul de portocale contine acid folic, la acesta i se mai adauga painea si fulgii de cereale. Tu consumi suc de portocale? Vinul Un studiu recent realizat de cei de la Universitatea New Tufts indica vinul ca un aliment benefic sistemului osos. Cercetatorii au demonstrat ca atat femeile cat si barbatii in varsta care au consumat vin in cantitati moderate aveau oasele mai tari comparativ cu aceia care nu au baut deloc. Cercetatorii ii sfatuiesc pe toti aceia care vor sa consume vin sa-si faca analizele.