Alimente pentru sani frumosi

Alimente pentru sani frumosi

Nu, nu incerc sa intru in pielea unui personaj ingrat, menit sa-ti stearga zambetul de pe buze, vreau doar sa intelegi ca tu alegi. Daca vrei sa fii si frumoasa si sanatoasa.

 

Pe langa procedurile medicale recomandate (mamografia este obligatorie dupa varsta de 40 de ani) acorda interes si alimentatiei. Nu uita ca ce bagi in tine te poate imbolnavi! Previne cancerul! Nu-l lasa sa-ti fure frumusetea!
Iar noi iti intindem o mana de ajutor. In cele ce urmeaza, iti vom prezenta cateva alimente sanatoase, recomandate pentru mentinerea sanatatii sanilor.

 

Verdeata- numarul unu
Pe primul loc stau confortabil:broccoli, varza, salata creata, conopida si verdeata.
Ce le face sa fie atat de speciale? Sa devina un must gatirea cu broccoli ori includerea unei portii de salata verde in meniul zilnic? Antioxidantii. Pe langa faptul ca sunt bogate in vitamine (A, C ori E) si fibre (care ofera protectie impotriva cancerului), aceste alimente sunt bogate in fitochimicale, care maresc abilitatea organismului de a neutraliza potetiantele toxine ori factori cancerigeni.

 

Daca vrei sa-ti recapeti silueta de altadata, pune accent pe legume. Dar, nu le gati oricum. Opteaza pentru metode de gatire rapida (calirea) sau serveste-le proaspete. Si daca nu-ti surade ideea de a le servi proaspete, scufunda-le pret de cateva minute, intr-un vas cu apa fierbinte, apoi rapid transfera-le intr-un vas cu gheata (merge si apa rece). Este ceea ce s-ar numi fierbere la aburi manuala ๐Ÿ™‚
Daca nu te descurci, cumpara-ti un dispozitiv de fierbere la aburi. Nu uita ca la final sa opresti fierberea (pune legumele intr-un vas cu gheata). Astfel legumele vor ramane crocante.

 

Fructele de padure izvor de sanatate
Trecem mai departe si ajungem la fructele de padure. Nu le subestima, chiar daca sunt micute, sunt pline de antioxidanti.
Contin vitamina C, fenoli si fibre. Culoarea intensa este un semn al prezentei antioxidantilor. Si-ti marturisesc ca eu ador zmeura. Imi place sa o servesc proaspata. Tine loc de nspe mii de prajituri de la supermarket. Le poti servi atat proaspete, dar si in combinatie cu alte alimente. De exemplu le poti adauga peste salata, cereale sau iaurt (cu putine grasimi). Daca dimineata nu este momentul tau preferat din zi, schimba rutina. Serveste altceva in schimb. Ce-ai zice de un smoothie din fructe de padure? Poti folosi si fructe congelate.

 

[next]Da carnea pe soia!
Daca te declari carnivoara pana-n maduva oaselor, incearca sa inlocuiestiproteinele animele cu cele vegetale. Nu este o tactica de tortura! Stiu ca-ti vine greu la inceput, dar astfel ii asiguri organismului tau si alti nutrienti.Consuma legume si alimente integrale pe baza de soia (de exemplu tofu). Nu mai lua si suplimente pe baza de soia daca faci aceasta schimbare in alimentatie.Iar legumele sunt adevarate vedete, caci acestea sunt bogate in antioxidanti, fibre si acid folic. Si-ti dau un exemlu concret. Fasolea neagra are la fel de multi antioxianti ca si afinele.

 

Nu uita de portocale!
Zemoase, dulci-acrisoare, portocalele sunt un mare deliciu mai ales in zilele reci de iarna. Si ce mai zici ca militeaza pentru sanatatea sanilor tai. Stii probabil ca aceste mici mingiute portocalii sunt bogate in vitamina C (care stimuleaza sistemul imunitar) si antioxidanti. Pana acum au tinut un secret fata de noi. Nu am rezistat tentatiei si am cercetat. Sa vedem si noi ce mai au portocalele in plus fata de ce stiam. Ei bine, acestea contin importante substante anticancerigene (limonoizi). De-acum incolo vei manca mai multe portocale?

 

Consuma peste gras

Cand vine vorba de peste gras, nu stau stau prea mult pe ganduri si ma pronunt pentru un meniu pe baza de ton. Sandvis cu ton, salata de ton, orice, dar sa aiba aroma tonului. Este sanatos si oricat as manca, parca nu m-as satura. Si sa stii ca are grasimi sanatoase (acizi grasi esentiali, denumiti omega 3). Nu-mi place aroma celui indesat in cutii de tabla, pardon am vrut sa zic din conserve, motiv pentru care prefer sa-l cumpar proaspat. In plus, pestele gras contine vitamina D.

 

Nu uita ca organismul tau are nevoie de aceasta vitamina, pentru stabilizarea calciului in oase. Un studiu realizat in 2009, publicat in Jurnalul De Epidermologie Anticancer, a scos la iveala impactul concentratiei de vitamina D (din corp) asupra riscului de a dezvolta cancer. Cum asa? Se pare ca un nivel mic de vitamina D este asociat cu un risc crescut de cancer.