Insa, odata cu inrautatirea vremii,raceala umbla din floare-n floare. Marturisesc ca si eu sunt o victima a racelii, tocmai eu care ma laudam ca nu racesc decat de doua ori pe an. Iata ca alimentatia, dezechilibrata din ultima vreme,m-a tras in jos. Ca sa nu fiti si voi prizonieri ai asternuturilor, asteptand intr-o imbunatatire a vremii, incercati sa tineti departe raceala consumand alimente bogate in antioxidanti. Ok, stiu ca pentru unii dintre voi, asta nu spune prea multe. Motiv pentru care ne-am decis astazi sa va prezentam cateva dintre alimentele nutritive, recomandate in prevenirea racelii. Ardeiul iute Folosit adesea la ciorbe si sosuri, ardeiul este un aliment foarte sanatos, ideal pentru a fi consumat in sezonul rece, cand bantuie raceala si gripa. Stiu ca unii dintre voi va feriti sa consumati ardei iute, tocmai din cauza incovienientului de a va simti limba intepata de mii si mii de ace, o senzatie intensa, aparent persistenta. Si ce are totusi ardeiul asa de special? Vitamina C! Despre vitamina C se spune ca este un puternic antioxidant, care protejeaza functia imunoactiva prin protejarea celulelor de pericolul din afara, ajutand astfel regenerarea structurii altor antioxidanti, care au fost distrusi. Iar ½ de cana de ardei iuti contine 182 de mg de vitamina C. Semintele de floarea-soarelui Ascultam acu ceva timp la radio, o stire conform careia, semintele de floarea-soarelui stimuleaza secretia hormonului fericirii (serotonina). Iar la romani acest lucru nu-i prea greu de realizat. Pai numai cand stai sa te gandesti cati romani adora sa se uite la programele sportive, impreuna cu prietenii, rontaind cateva seminte…sau mai multe ๐ Semintele de floarea-soarelui contin vitamina E, iar aceasta este cruciala in intarirea sistemului imunitar. Mai precis ce anume face? Pai vitamina E stimuleaza activitatea globulelor albe, implicate in protectia organismului de raceala si gripa. Si ce mai ziceti ca sunt trecute pe lista gustarilor sanatoase. Sunt ieftine si-n plus este foarte distractiv sa rontai cateva seminte. Dar, atentie, s-ar putea sa va lasati cam greu de acest’sport”, caci pofta vine mancand. Pentru a da plus de savoare mancarii voastre, adaugati cativa mieji de seminte de floarea-soarelui in salata de ton sau peste puiul din cuptor. ½ de cana cu seminte de floarea-soarelui contin: 25 de mg de vitamina E. Iaurtul Ati auzit probabil ca iaurtul este recomandat acelor persoane care se plang ca au un tranzit intestinal lent. Stiti voi senztia aceea neplacuta, conform careia hainele iti plesnesc pe tine. Iaurtul are un secret in el, de-l face asa bun. Care este acela? Probiotii! Despre acestia se spune ca sunt bacterii benefice. Acestia regleaza sistemul digestiv. Intaresc sistemul imunitar prin cresterea procentajului de diferite celule, implicate in bariera naturala, de aparare a organismului. In lista probiotilor, stau la loc de cinste: iaurtul, kefir-ul si zerul. Stridiile Va plac molustele? Ah, nu stiti ce-s acelea!? Stridii. De stridii ati auzit? Bun! Aflati acestea previn raceala, gripa si alte infectii care dau tarcoale organismului. Stridiile contin zinc. Iar acest mineral joaca un rol esential in dezvoltarea si buna functionare a celulor sistemului imunitar. Ca si restul de antioxidanti, zincul are capacitatea de a proteja celulele de pericolul din mediu inconjurator. Cand alimentatia voastra este saraca in zinc, numarul de globule albe scade, iar sistemul vostru imunitar este compromis. Si nu este tot, rata metabolismului si nivelul de insulina scad si ele. Iata de ce este important sa acordati mai mult interes asupra ceea ce mancati. Si pentru ca spuneam ceva mai devreme despre stridii, aflati ca 100 de grame contin 154 de mg de zinc.