Alimente care te imbatranesc

Alimente care te imbatranesc

Asa cum exista alimente care te intinerersc, tot asa exista alimente care te imbatranesc. Cauza o reprezinta capacitatea mare a acestora de a genera radicali liberi, care au ca principal efect procesul de imbatranire celulara.

Iata care sunt principalele alimente producatoare de radicali liberi si totodata alimente care te imbatranesc.

Zaharul: exista o diferenta mare intre zaharul simplu din fructe si legume si cel rafinat, adaugat de obicei in mancare. Acesta din urma imbatraneste foarte mult organismul si incetineste eliberarea carbohidratilor din corp. Creierul se hraneste cu glucoza, dar, spre deosebire de alte organe, el nu o poate stoca, asa ca este foarte sensibil la fluxul sanguin care il traverseaza, facandu-l vulnerabil la fluctuatii mari.

Sarea: nu este bine sa consumi mai mult de trei grame de sodiu pe zi, avand mare grija la cea ascunsa in produsele alimentare. Mai bine alege condimente pentru a da gust mancarii.

Laptele de vaca: desi este bogat in calciu, vitamine si proteine, el grabeste procesul de imbatranire, ducand la procese inflamatoare, dezechilibru hormonal si cresterea aciditatii. Mai bine alege lapte de capra sau de oaie, care sunt mai bogate in vitamine si minerale si contin si elemente anti-inflamatoare.

Carnea: este nevoie de proteine pentru construirea muschilor, a ligamentelor si a oaselor, dar prea multa carne duce la imbatranire prematura, din cauza sulfatilor si a nitratilor pe care ii contine. In plus, este o sursa masiva de radicalii liberi. Consuma mai bine peste, avocado, oua, legume, nuci si seminte, in locul excesului de carne, scrie Daily Mai.

Grasimi rele: grasimea este necesara pentru mentinerea structurii celulare, ajutand la absorbtia tuturor elementelor nutritive de catre creier si celelalte organe. In exces, insa, si mai ales de proasta calitate, duce la boli grave. Alege alimente precum pestele gras, avocado, soia, nuci si produse de capra si oaie, renuntand la uleiurile rafinate.

Toate aceste alimente trebuie consumate cu atentie si in cantitati limitate. Nu este necesara eliminarea lor din dieta, ci doar reducerea cantitatilor zilnice.