Colesterolul nu mai este, din pacate, doar problema bunicilor. Stilul de viata, alimentatia nesanatoasa, produsele procesate care sunt pline de grasimi au facut din colesterol o problema care poate sa apara la toate varstele. In consecinta iata care sunt cele mai bune alimente care scad colesterolul. O valoare crescuta a colesterolului din sange este unul din principalii factori care pot declansa bolile de inima. In procesul metabolic de scadere a nivelului de colesterol asa zis rau – LDL si de crestere a nivelului colesterolului benefic organismului (denumit si HDL) intervin cu succes o serie de alimente. Printre alimentele care scad colesterolul se numara uleiul de masline, ovazul si fasolea. Acestea sunt si cele mai cunoscute. Dar exista si alte alimente care intervin direct si eficient asupra celor doua tipuri de colesterol. Ideale in dieta care are ca scop scaderea colesterolului sunt si ciupercile. Alimentele capabile sa scada nivelul colesterolului sunt si pastele, daca sunt fabricate din cereale integrale. Acestea sunt capabile sa actioneze asupra colesterolului de tip LDL si al trigliceridelor, diminuand concentratia acestora din sange. Nivelul colesterolului din sange este strans legat de greutatea corporala, cei mai multi dintre cei care o concentratie peste valoarea normala a colesterolului avand si probleme legate de greutate. O dovada in sprijinul eficientei pastelor este faptul ca marii consumatori de paste sunt mai supli decat cei care le consuma doar ocazional. Un studiu recent a dovedit ca ouale cresc colesterolul "bun". Anumite substante din galbenusul de ou, printre care se numara si lecitina au rolul de a curata arterele de depunerile de colesterol. Ouale sunt ideale in orice dieta care urmareste scaderea in greutate. Si asta pentru ca sunt satioase, bogate in proteine, iar o parte din caloriile pe care le contin sunt calorii negative, care se consuma in procesul de digestie al oului. Carne de vita este o alta solutie pentru scaderea colesterolului, pentru ca are un foarte bun raport intre acizii grasi omega-3 si omega-6. Dar aceste beneficii se regasesc doar in cazul animalelor care au fost hranite in mod traditional, cu iarba. Migdalele sunt adevarate pilule care reduc nivelul colesterolului rau din sange. House medical center arata ca 50 de grame de migdale, consumate zilnic sunt capabile sa reduca nivelul colestrolului rau si sa opreasca procesul de acumulare de grasimi, fara schimbari majore in stilul de viata. Alaturi de migdale, cu acelasi efect benefic, stau si alunele. Pe lista alimentelor care scad colesterolul se afla si ciocolata neagra. Acest tip de ciocolata poate imbunatati sanatatea inimii, reduce tensiunea arteriala si scade valorile colesterolului LDL. Mai mult ciocolata neagra, consumata in cantitati mici, dar in fiecare zi scade riscul aparitiei cheagurilor de sange si creste fluxul de sange de la nivelul creierului. Lime, avocado, mango, merele si, evident usturoiul sunt ideale ca "medicamente" naturale impotriva colesterolului. Lista cu alimente care scad colesterolul dovedeste ca toate acestea ne sunt la indemana. Singurul lucru pe care il ai de facut este sa le incluzi in meniul tau, constant.