Alimente care iti induc oboseala

Alimente care iti induc oboseala

Oboseala poate fi cauzata de mai multi factori, cum ar fi lipsa somnului, stresul, probleme medicale sau chiar obiceiurile alimentare. Unele alimente iti imbunatatesc nivelul de energie, pe cand altele dintre ele nu fac decat sa te oboseasca. 

Stabilim imediat care sunt alimentele care te lasa fara energie si cum fac ele acest lucru. 
 
1. Dulciurile 
 
E drept ca pe moment simti ca ai multa energie, dar dupa ce consumi alimente dulci, glicemia creste brusc si la scurt timp corpul tau elibereaza insulina, ceea ce inseamna ca nivelul de zahar scade rapid. Toate aceste schimbari in organism iti consuma energia si iti induc o stare de somnolenta. 
 
2. Bauturile bogate in cofeina 
 
Bineinteles ca vorbim despre cafea, cola si chiar si ceai negru. Cum ar putea sa le sleiasca de puteri tocmai delicioasa cafea, pe care te bazezi in fiecare dimineata sa-ti deschida ochii si sa te puna pe treaba? Daca este consumata in exces, cam in acelasi fel ca dulciurile. Din cauza ca nivelul de zahar fluctueaza intr-un mod nebunesc, dupa ce se termina energia furnizata de cafea, sfarsesti prin a fi si mai obosita. 
 
 
3. Alimentele prajite 
 
Orice aliment prajit, fie ca este vorba despre legume sau carne, este plin de grasimi, iar organismul consuma o cantitate mare de energie pentru a-l digera. 
 
4. Carbohidratii 
 
Vorbim in special despre cei cu indice glicemic ridicat, care nu contin suficiente fibre pentru a mentine starea de satietate, cum ar fi painea alba sau orezul alb. Acestea cresc rapid glicemia, insa procesul este urmat de caderea acesteia la niveluri prea joase. Alege produsele din faina integrala si orezul brun. 
 
5. Alcoolul 
 
De cate ori nu te-a luat somnul dupa o bere sau un pahar de vin? Asta se intampla pentru ca organismul foloseste energie pentru a elimina alcoolul, pentru ca acesta este un factor de stres (creste tensiunea arteriala si elibereaza in sange lipide, zaharuri si cortizon). De exemplu, metabolizarea alcoolului la nivelul ficatului "fura" 80% din oxigenul necesar functionarii acestui organ.