Daca tot avem concurs cu geanta pentru bebe de la Lamonza, m-am gandit ca nu strica niste sfaturi despre alimentatia in timpul sarcinii. Primul mit care trebuie desfiintat este cel care spune ca, in timpul sarcinii, trebuie sa mananci cat pentru doi. Ei bine, gresit. Nu mananci cat pentru doi, ci mananci cat mai sanatos. Alimentatia in timpul sarcinii nu se axeaza pe cantitate ci pe calitate. Alege alimente din care sa iti iei substantele nutritive de care copilul are nevoie in procesul de dezvoltare intrauterina. Specialistii spun ca viitoarele mamici trebuie sa aleaga o dieta variata din care sa nu lipseasca branza, laptele si iaurtul – alimente care contin calciu si proteine. De asemenea aveti nevoie de alimente care contin vitamina C, fibre si acid folic. Pe toate le gasiti in legume si fructe. Calciul este necesar pentru formarea scheletului si a dintilor fatului. Absorbtia calciului din alimente in timpul sarcinii creste, iata de ce nu este nevoie de suplimentarea cu calciu, decat pentru mamele adolescente. Aveti grija sa va asigurati un aport de 1000 de miligrame de calciu pe zi, mai exact cu 200 mai mult decat inainte de sarcina. Asimilati usor 300 de grame de calciu dintr-un pahar cu lapte. De altfel produsele lactate reprezinta cea mai buna sursa de calciu. Il mai gasiti si in fasole verde, oua, caise, migdale sau peste. Fierul este esential pentru celulele rosii ale sangelui, care intra in componenta hemoglobinei. Aceasta transporta oxigenul catre tesuturile din organism si catre fat. In perioada sarcinii, volumul de sange al corpului creste cu aproape 50% si este nevoie de mai mult fier pentru a produce o cantitate crescuta de hemoglobina. De asemenea fatul si placenta necesita propriile rezerve de fier. Iata de ce am facut o lista cu alimente bogate in fier. Il asimilati din oua, sardine, fasole gatita, sparanghel sau ficat de porc, pui sau vita. Tineti minte ca fierul se absoarbe mai bine daca includeti in dieta alimente bogate in vitamina C. Atentie insa, dozele mari de fier pot fi toxice. Proteinele joaca, la randul lor, un rol esential in formarea fatului. Are nevoie de ele pentru formarea tesuturilor. In timpul sarcinii, aveti nevoie de 60-70 de grame de proteine pe zi, cu 10-20 mai mult decat in mod normal. Din fericire sunt usor de obtinut.Dietele bogate in proteine au la baza carnea, pestele si ouale. Nu uitati insa de cerealele integrale, fructele si legumele proaspete.Toate va asigura o alimentatie sanatoasa in timpul sarcinii.