Alimentatia corecta la persoanele obeze

Alimentatia corecta la persoanele obeze

Obezitatea poate reprezenta de multe ori o problema de ordin ereditar. Este adevarat ca in acest caz situatia se complica un pic, dar nu trebuie sa privim partea rea a lucrurilor, nicidecum, de exemplu daca o persoana are deja in familie un caz de obezitate creste riscul. Evident ca in aceasta situatie, obezitatea poate fi prevenita mult mai usor.
Insa in marea majoritate a cazurilor de obezitate problema o reprezinta alimentatia nesanatoasa. Lipsa nutrientilor din alimentatie, consumul excesiv de calorii duc la aparitia obezitatii. Evident ca o mare parte de vina o au si portiile uriase cu mancare. O persoana obeza nu devine obeza pentru ca are o alimentatie nesantoasa si atat si pentru ca apetitul fiind mare este nevoie de un consum mare de calorii.

 

Caloriile, ca de altfel si grasimile nesantoase au mare parte de vina. O persoana obeza are nevoie de tot mai multe calorii raportat la una care nu prezinta nicio problema cu greutatea.
De multe ori persoanele obeze se simt invinse in aceasta lupta, iar stresul isi capata titulatura de cel mai mare dusman. Cert este ca, obezitatea reprezinta o afectiune destul de grava care pune in pericol sanatatea si necesita sprijin.
Un mare aport il are medicul nutritionist care trebuie sa-i recomande persoanei respective o dieta sanatoasa, nici prea restrictiva.
Fiind tot mai greu sa te avanti intr-o batalie in care te simti practic singur, multe persoane care sufera de obezitate renunta la dieta tocmai pentru ca inceputul este cel mai dificil, totusi este vorba de impunerea unor schimbari in stilul de viata si stim uneori cat de mult ne pot influenta schimbarile. Indicat este sa adopte dieta impreuna cu altcineva pentru a beneficia astfel de suport. Totusi haide sa vedem ce pondere are alimentatia in viata unei persoane obeze.

 

Sfaturi
Pentru a-ti mentine greutatea este important sa adopti o dieta echilibrata. Activitatea fizica are beneficii nu numai asupra controlarii greutatii pe termen lung, dar si a apetitului. Efectele sale benefice se resimt asupra inimii si sangelui, care ajuta in prevenirea afectiunilor cardiovasculare cauzate de obezitate. Daca te simti coplesit de numarul de kilograme in plus urmarea unei diete draconice nu este cea mai buna solutie. Trebuie sa faci schimbari in privinta felului in care te organizezi cu meniurile, practic sa adopti o dieta pe care sa o poti urma tot timpul. Marea problema o reprezinta numarul de calorii. Este bine stiut faptul ca un numar prea mare de calorii nu poate fi folosit de catre organism si atunci creste riscul depunerii de grasimi. Incearca sa dezosezi cat mai mult din carnea pe care urmeaza sa o consumi. Decide-te pentru produse alimentare cu putine grasimi (inclusiv lactate). Redu din consumul de zahar (dulciuri) si include zilnic cate cinci portii cu fructe si legume. Uneori anumite probleme de sanatate,dar si urmarea unui tratament medicamentos pot cauza obezitate. De aceea este indicat sa te consulti cu medicul de familie care impreuna cu un nutritionist iti vor recomanda cea mai buna dieta.

 

[next]Alimentatia corecta
Strategii de tratare a obezitatii includ lectii despre continutul caloric al diferitelor alimente, compozitia alimentelor (grasimi, carbohidrati si proteine) citirea tabelelor nutritive, grupele de mancaruri care ar trebui consumate, dar si cum sa-ti pregatesti mancarea. Unele diete pentru slabire au un numar redus de calorii, altele sunt foarte sarace in calorii sau in grasimi.
Redu drastic consumul de alimente bogate in grasimi si in schimb consuma mai multe fructe, legume si paine.
Reducerea numarului de calorii se raporteaza la: inaltime, greutate, varsta si activitatea fizica.
Astfel, exista doua tipuri de diete una cu putine calorii (800-1500 de kcal pe zi) si cea de-a doua cu foarte putine calorii (mai putin de 800 de kcal pe zi) care de obicei consta in lichide bogate in proteine. Dupa cum se observa energia trebuie sa scada. Mancarurile bogate in calorii trebuie inlocuite cu un complex de carbohidrati (alimente bogate in cereale integrale). De asemenea, important este sa cresti portia de fructe si legume. Reducerea portiilor cu grasimi este un element de baza intr-o dieta echilibrata.

 

Dietele cu un numar redus de calorii nu sunt recomandate copiiilor afectati de obezitate si asta pentru ca nu dau randament. Consumand zilnic mai putin de 300-500 de calorii te poti sa dai jos intre unu si doua kilograme pe saptamana. Chiar si sucurile din fructe pot sa te ingrase, de vina este continutul ridicat de zahar. Inlocuieste paharul cu suc de la gustari cu unul cu apa. Redu consumul de bere si de alcool.
Copiii care sunt fani ai bauturile carbogazoase ar trebui sa renunte la ele pentru ca si acestea au o mare parte din vina.
Evita sa servesti inca o masa dupa cina. Aceeasi regula se aplica si in cazul gustarilor dintre mese.
O dieta bazata pe plante ar trebui sa contina destule fructe, legume si foarte putine calorii. Evita sau redu drastic consumul de: unt, branza, ciocolata, smantana, inghetata, carne grasa, prajeli, alimente bogate in carbohidrati, bomboane, prajituri, cartofi, siropuri, unele budinci.
Pentru a preveni eventualele kilograme in plus fa-ti un orar al meselor. De asemenea portiile trebuie sa fie mici, iar consumul de sare restrictionat pentru a preveni retentia de apa.