Alergia la muștar – simptome, diagnostic, tratament

|Andreea Nicole |
Alergia la muștar – simptome, diagnostic, tratament

Alergia la muștar - simptome, diagnostic, tratament. Sursa foto Pexels.com

Alergia la muștar dezvoltă iritații ale pielii, probleme respiratorii și alte reacții alergice atunci când este consumat. Este un tip de alergie alimentară. În cazuri rare, expunerea la muștar poate declanșa anafilaxie, o reacție severă care poate pune viața în pericol. De aceea, este esențial să citiți cu atenție etichetele produselor alimentare pentru a verifica prezența muștarului.

Ce este alergia la muștar?

Alergia la muștar - simptome, diagnostic, tratament. Sursa foto Pexels.com
Alergia la muștar – simptome, diagnostic, tratament. Sursa foto Pexels.com

Alergia la muștar este o alergie alimentară în care sistemul imunitar reacționează exagerat la produsele ce conțin muștar. Deși este considerată rară la nivel global, alergia la muștar este una dintre cele mai frecvente alergii la condimente. Poate afecta atât copiii, cât și adulții.

Ce este muștarul?

Muștarul provine dintr-o plantă din familia Brassicaceae, din care mai fac parte broccoli, varza de Bruxelles și conopida. Aceste legume pot fi consumate chiar și în cazul unei alergii la muștar, însă semințele plantei trebuie evitate.

Semințele de muștar sunt folosite la marinarea, coacerea sau murarea alimentelor. Sub formă întreagă, măcinată sau zdrobită, ele sunt folosite pentru a produce muștarul de masă (condimentul clasic). Pulberea de muștar este adesea adăugată în supe, sosuri și dressinguri pentru salate. Unii oameni consumă și frunzele plantei, cunoscute ca mustard greens, care au un gust picant.

Ce sunt alergiile alimentare?

Alergia la muștar poate trece neobservată. Sursa foto Pexels.com
Alergia la muștar poate trece neobservată. Sursa foto Pexels.com

O alergie alimentară apare atunci când sistemul imunitar al corpului identifică greșit anumite substanțe din alimente ca fiind periculoase. Celulele albe încep să producă anticorpi pentru a combate această „amenințare”. Acest răspuns duce la o reacție alergică.

Deși nu este la fel de cunoscută precum alergiile la arahide sau lapte, alergia la muștar poate produce reacții severe, uneori chiar letale.

Cât de frecventă este alergia la muștar?

În SUA, aproximativ 16 milioane de adulți și 4 milioane de copii suferă de alergii alimentare. Nu se știe exact câți oameni sunt alergici la muștar, în parte, pentru că simptomele ușoare pot trece neobservate. Alergia la muștar este mai frecventă în țări precum Franța, unde muștarul este un ingredient des utilizat.

Simptome și cauze

Ce simptome are alergia la muștar. Sursa foto Pexels.com
Ce simptome are alergia la muștar. Sursa foto Pexels.com

Ce provoacă alergia la muștar?

Deși muștarul nu este toxic, în cazul unei alergii, sistemul imunitar îl percepe ca pe o amenințare. Anumiți compuși proteici din muștar sunt „atacați” de organism, declanșând reacții alergice. Nu se cunoaște cu exactitate de ce unii oameni dezvoltă această alergie.

Cine este mai predispus?

Factorii de risc pentru o alergie alimentară includ:

  • Rinită alergică (febra fânului)
  • Astm
  • Eczeme

Care sunt simptomele alergiei la muștar?

Cum afli dacă ai alergie la muștar. Sursa foto Pexels.com
Cum afli dacă ai alergie la muștar. Sursa foto Pexels.com

Simptomele pot varia de la ușoare la severe. Unele persoane pot consuma cantități mici de muștar fără să își dea seama că sunt alergice.

Simptome posibile:

  • Dureri abdominale
  • Diaree
  • Amețeli
  • Urticarie sau erupții cutanate
  • Greață și vărsături
  • Umflarea buzelor, a limbii sau a feței
  • Inflamația gâtului, dificultăți la înghițire
  • Respirație șuierătoare sau scurtă

Ce complicații pot apărea?

Cea mai gravă complicație este anafilaxia, o reacție rapidă și severă a sistemului imunitar. Poate provoca scăderea periculoasă a tensiunii arteriale și umflarea gâtului, necesitând intervenție medicală imediată. Persoanele diagnosticate cu alergie severă la muștar ar trebui să aibă întotdeauna la îndemână un auto-injector de epinefrină.

Diagnostic și investigații

Multe alimente din comerț conțin urme de muștar. Sursa foto Pexels.com
Multe alimente din comerț conțin urme de muștar. Sursa foto Pexels.com

Ce medic se ocupă de alergiile la muștar?

Un alergolog (care este și imunolog) este specialistul care diagnostichează și tratează alergiile alimentare și bolile sistemului imunitar.

Cum se stabilește diagnosticul?

Medicul va analiza istoricul familial și simptomele, iar apoi poate recomanda:

  • Test cutanat – o cantitate mică de alergen este aplicată pe piele; dacă ești alergic, apare mâncărime sau o erupție
  • Test de sânge – măsoară nivelul anticorpilor IgE. Poate oferi rezultate fals pozitive în peste 50% din cazuri.
  • Provocare alimentară orală – în condiții strict controlate medical, se administrează cantități crescânde de muștar pentru a observa reacția corpului.

Tratament și gestionare

Alergia la muștar - simptome, diagnostic, tratament. Sursa foto Pexels
Alergia la muștar – simptome, diagnostic, tratament. Sursa foto Pexels

Cum se tratează alergia la muștar?

Nu există un tratament curativ. Simptomele pot fi calmate cu antihistaminice (cu sau fără prescripție). Pentru formele severe, epinefrina este esențială în trusa personală a pacientului.

Cum se gestionează?

  • Evită complet consumul de muștar și produse care îl conțin.
  • Gătește într-o zonă separată a bucătăriei pentru a preveni contaminarea.
  • La restaurant, informează personalul despre alergie.

Prevenție

Se poate preveni?

Muștarul este un alergen des întâlnit în Franța. Sursa foto pexels.com
Muștarul este un alergen des întâlnit în Franța. Sursa foto pexels.com

Nu se poate preveni dezvoltarea unei alergii, dar se pot evita reacțiile alergice citind cu atenție etichetele. Ingrediențele produselor pot fi modificate de producători în orice moment, așa că este important să verificați lista de ingrediente de fiecare dată.

În SUA, muștarul nu este considerat un alergen major, astfel că nu este obligatoriu să fie menționat clar pe ambalaj. În schimb, în Canada, Europa și Asia, etichetarea muștarului este obligatorie.

Ce alimente ar trebui evitate?

  • Mâncare pentru bebeluși
  • Ulei de rapiță presat la rece
  • Condimente: ketchup, maioneză, sos barbecue
  • Curry
  • Murături și alimente conservate
  • Covrigei și chipsuri
  • Mezeluri și cârnați procesați
  • Supe și dressinguri pentru salată

Viața cu alergie la muștar

Când să suni medicul?

Contactează medicul dacă apar:

  • Dificultăți de respirație
  • Umflături la nivelul feței sau gâtului
  • Erupții cutanate
  • Dureri abdominale severe, diaree sau vărsături

Întrebări pentru medic:

  • De ce am dezvoltat această alergie?
  • Ce alimente trebuie să evit?
  • Există risc de alergii alimentare și pentru rudele mele?
  • Trebuie să poarte și familia epinefrină?
  • Pot consuma produse înrudite cu muștarul?

Întrebări frecvente

Citiți mereu etichetele produselor dacă aveți alergie la muștar. Sursa foto pexels.com
Citiți mereu etichetele produselor dacă aveți alergie la muștar. Sursa foto pexels.com

Ce este sindromul alergiei mușețel-muștar?

Este o formă rară de sindrom de alergie orală (PFAS), în care organismul reacționează la polenul de mușețel și la proteinele din muștar. Se manifestă prin mâncărime orală, iritații în gât, umflarea buzelor sau limbii. Anafilaxia este rară în acest caz.

Riscul este mai mare dacă:

  • Ești adolescent sau adult cu febra fânului
  • Ai reacții la polenul de mușețel
  • Trăiești într-o zonă în care crește mușețelul (SUA – Nord-Est, Sud, Washington, Oregon)

Citește și: Semne ca ai alergie la bere

Care este diferența dintre alergie și intoleranță la muștar?

  • Alergia implică sistemul imunitar și se manifestă rapid (simptome grave, inclusiv anafilaxie).
  • Intoleranța afectează sistemul digestiv și provoacă simptome precum indigestie, câteva ore după consum. Nu este periculoasă pentru viață.

De ce transpir atunci când mănânc muștar?

Consumul de alimente picante, cum este muștarul, poate provoca transpirație alimentară (numită și sindrom gustativ sau sindrom Frey). Muștarul conține sinigrină, o substanță care se transformă în ulei de muștar picant atunci când semințele sunt zdrobite și amestecate cu apă. Acest ulei crește temperatura corporală, determinând organismul să transpire pentru a se răcori, potrivit my.clevelandclinic.org.

Citește și: Simptomele care îți arată că ai alergie la frig. Cum o ții sub control

Distribuie articolul pe: