Agrisele sunt in sezon la inceputul verii. Iunie este luna in care acestea incep sa se coaca si sunt bune de mancat. Agrisele cresc pe un arbust cu ramuri spinoase, cu flori galbene si ale carui fructe au o culoare rosu aprins. Din pacate prea putin consumate, aceste fructe au un puternic efect antioxidant si multiple beneficii asupra sistemului imunitar. Agrisele sunt considerate ca fiind fructele minune pentru recapatarea vitalitatii organismului. Agrisele pot trata cu succes afectiunile respiratorii, iar nutrientii continuti ajuta la absorbtia vitaminelor, mineralelor si proteinelor din hrana zilnica. Pot fi considerate un adevarat medicament pentru ficat si vezica biliara, avand si importante influente asupra activitatii cardiovasculare. O cura cu agrise, care nu trebuie sa depaseasca o portie de agrise pe zi, adica cel mult 150- 200 de grame, vreme de doua saptamani creste puterea de concentrare, dar si in curele de slabire, avand importante beneficii asupra fertilitatii feminine si protejarii intregului aparat reproducator. Agrisele mai sunt utilizate in tratarea candidozei cronice si sunt indicate in tratarea infectiilor bacteriene si parazitare. In sezonul cald, o cura de agrise este ideala pentru detoxifierea organismului si pregatirea lui pentru alimente sarace in proteine, dar bogate in vitamine si minerale. Agrisele contin foarte multa vitamina C, calciu, fosfor si complexul de vitamine B, iar un suc din agrise cu miere poate fi un bun remediu pentru raceala, tonicul perfect pentru zilele in care esti obosita si lipsita de energie. Agrisele sunt un remediu excelent impotriva afectiunilor oculare. Daca ai probleme de adaptare la intuneric sau alte afectiuni oculare cere sfatul medicului si urmeaza un regim cu agrise, pentru imbunatatirea vederii. Din agrise se prepara un ceai (il gasesti in magazinele de specialitate), ideal pentru a fi inclus in dieta persoanelor care sufera de diabet, pentru ca ajuta la normalizarea valorii glicemiei, stimuland secretia de insulina. Agrisele favorizeaza formarea globulelor rosii si o cura de agrise se recomanda si pentru intarirea unghiilor si a dintilor sensibili. Au si eficiente proprietati antiinflamatorii si sunt diuretice puternice. Florile de agrise Pot fi consumate fie uscate, fie proaspete, dar si sub forma de sub formă de compot, peltea, dulceata, suc si se preteaza la congelare, scrie bestveganguide.com. Femeile insarcinate nu trebuie sa le consume pentru ca exista riscul de avort spontan. De asemenea, aceasta planta poate interactiona cu antibioticele si anticoagulantele. Agrisele au putine calorii, doar 70 in 150 de grame, dar sunt foarte bogate in fibre solubile. O porţie de 100 de grame de agrişe furnizează aproape un sfert din necesarul zilnic de vitamina C al unui adult. Te-am convins? Mancam agrise?