Mit: Nu spala ciupercile pentru ca vor absorbi prea multa apa si isi vor pierde din savoare! In realitate ciupercile sunt poroase, dar contin 90% apa. Daca le speli cu apa nu se va observa nicio schimbare in ceea ce priveste gustul produsului. Mit: Praful de copt se pastreaza mereu. Este doar partial fals. Praful de copt isi pierde din proprietati dupa ce pliculetul a fost deschis. Daca iti puneai intrebati cu privire la valabilitatea unui pliculet de praf de copt, afla ca acesta este valabil intre trei si sase luni, dar nu uita sa verifici data expirarii. Un aspect important il reprezinta mediul in care il pastrezi, asigura-te ca sta intr-un loc racoros, uscat si nu ne referim aici la frigider. Mit: Untul nerafinat iti va face rau. In realitate untul sarat nu se va strica la fel de repede asa cum au tendinta majoritatea produselor lactate mai ales daca sunt lasate la temperatura camerei, asa cum sarea tine departe dezvoltarea bacteriilor care afecteaza calitatea produsului ducand la alterarea lui. Dar, bineinteles ca untul se va strica daca il ulti pe masa. Cel mai bine este sa-l tii acoperit intr-un loc sigur. Mit: Un cartof va absorbi excesul de sare din supa sau friptura. In realitate cartoful daca este scufundat in lichid absoarbe o parte din acesta, dar nu va atrage in mod deosebit sarea si nici nu va schimba savoarea. Singurul lucru care poate schimba gustul mancarii, in cazul in care s-au produs unele accidente, ar fi sa adaugi ceva mai mult lichid, un pic de zahar sau acid, asa cum este otetul, tocmai pentru a echilibra cat de cat gustul. Si nu ar trebui sa te mire pentru ca majoritatii li se mai intampla uneori accidente in bucatarie, accidente care in mod normal strica gustul mancarii. Gandeste-te ca mancarea nu a iesit asa cum iti propusesei si din clipa in clipa trebuie sa soseasca musafirii. Ce faci atunci? Ei bine aceste sfaturi te-ar putea ajuta intr-o situatie similara. Mit: Apa rece fierbe mai repede decat cea fierbinte In realitate lucrurile nu stau deloc asa. Apa rece se incalzeste mai repede decat cea fierbinte din cauza ratei de fierbere, care se diferentiaza in functie de temperatura dintre lichid si mediu, dar odata ce a atins temperatura apei calde ii va lua la fel de mult timp pentru a atinge punctul de fierbere. [next]Mit: Daca tii bananele in frigider risti sa le gasesti stricate In realitate bananele se pot pastra foarte bine intr-o punga de hartie sau in frigider, dar nu prea mult timp. Coaja se poate schimba un pic la culoare, devenind mai inchisa, dar nu trebuie sa-ti faci griji in privinta gustului, caci acesta ramane acelasi. Mit: Salatele si sandvisurile cu maioneza nu sunt sigure pentru picnic. In realitate maioneza din comert are un nivel de aciditate care ii permite sa actioneze ca si conservant pentru alte ingrediente din salata. Este mai mult ca sigur ca puiul, sunca sau ouale sa se altereze mai repede decat maioneza. Si totusi pentru linistea ta pune salata intr-un vas si las-o intr-un loc racoros, unde temperatura sa nu depaseasca 40 de grade. Mit: Microundele incalzesc mancarea din interior catre exterior. Fals! Microundele nu conduc asa de mult caldura, stimuland moleculele de grasime si apa mai mult sau mai putin chiar si in interiorul mancarii, raportat la densitate si compozitie. Unele mancaruri contin multa apa in interior decat la suparafata, asa incat iti va crea impresia ca se incalzeste dinspre interior spre exterior. Mit: Nu poti folosi ulei de masline la prajeli. Nu are aceleasi efecte ca uleiul de rapita sau de floarea-soarelui, asa ca bucatarii din restaurante nu au tendinta sa foloseasca ulei de masline, dar poate fi folosit acasa. Isi pierde un pic din savoare la temperaturi mari si are un punct de ardere mai mic decat restul uleiurilor asa ca s-ar putea sa ai nevoie de ceva experimentare. Pastreaza ulei de masline extra-virgin pentru finalizarea mancarii, de exemplu un pic in salate pentru un plus de savoare. Mit: Sarea presarata peste fasole inainte de a fi gatita o face crocanta. In realitate nu conteaza cand adaugi sarea pentru ca acest lucru nu va afecteaza fragezimea. Oricum ii va intensifica gustul. Mit: Daca adaugi ulei in paste previi lipirea acestora De fapt uleiul previne fierberea excesiva si asta pentru ca ramane la suprafata, dar devine greoaie adaugarea sosului. Cea mai buna metoda la care poti apela pentru ca pastele sa nu se lipeasca este folosirea unui vas mare, plin cu apa pe care sa-l lasi sa fiarba la foc mare, apoi sa adaugi pastele si sa amesteci frecvent cu o lingura de lemn.