Avocado contine acid oleic, aceeasi grasime regasita si in uleiul de masline. Acidul oleic este o grasime care te poate ajuta sa-ti controlezi nivelul colesterolului. Intr-unul din studii, in care au fost implicate persoane care aveau nivelul colesterolului moderat spre mare, au urmat timp de sapte zile o dieta pe baza de avocado. La finalul studiului s-au obtinut rezultate semnificative in ceea ce priveste scaderea nivelului de colesterol, printr-o crestere cu 11% a nivelului de colesterol bun pentru organism. Avocado probabil ca-l pastrezi in containerul cu legume din frigider si asta din cauza faptului ca nu este prea dulce la gust. De obicei avocado se consuma in salate, sosuri, supe reci, dar si in deserturi. Are o aroma usoara si o textura caracteristica. Din pacate avocado lipseste de pe mesele noastre din cauza faptului ca este bogat in calorii. Si totusi cate calorii are avocado? Este adevarat faptul ca avocado este bogat in grasimi comparativ cu alte fructe, adica mai precis 16, 7 la fiecare suta de grame. In orice caz acest numar este scazut atunci cand il comparam cu alte alimente pe care ai putea sa le servesti in cadrul unei diete obisnuite si sa nu aduca aceleasi beneficii starii de sanatate asa cum o face avocado. Cand consumi avocado retine ca-i asiguri organismului tau o hrana cu multe proprietati benefice. In plus, avocado este bogat in vitamina E. 100 de grame de avocado ii asigura organismului 25% din doza zilnica de vitamina E. Daca nu stii prea multe despre aceasta, afla ca vitamina E este una dintre cei mai puternici antioxidanti si ajuta la mentinerea arterelor sanatoase prin neutralizarea efectelor radicalilor liberi. Afectarea peretilor arterelor de radicalii liberi vine in timpul procesului de oxidare a colesterolului si deschiderea ranii ce poate provoca atac de inima. Avocado contine vitamine din complexul B si acid folic. Ei bine, avocado se dovedeste in cele din urma un mic “izvor de sanatate”. Are cantitati semnificative de vitamine din complexul B; o cana cu avocado are 23% din doza zilnica de acid folic. Aceste vitamine sunt esentiale in protejarea arterelor si inimii de efectul homocisteinei. Iar daca nu stiai un nivel prea mare de homocisteina poate provoca atac de inima. Ce este homocisteina? Ei bine, aceasta este o substanta de care are nevoie organismul pentru a produce anumite componente vitale pentru organele noastre pentru a functiona asa cum trebuie. Pentru a produce aceste componente, organismul are nevoie de cantitati adecvate de vitamina B6, B12 si acid folic. Cand niciuna din aceste vitamine nu este prezenta in organism, homocisteina este convertita in componente necesare si se raspandeste mai apoi in sange. [next]Multe studii au aratat ca atunci cand homocisteina se acumuleaza in organism, devine toxica chiar si in cantitati mici, crescand riscul afectiunilor la inima. Nivelul mare de homocisteina din sange poate conduce la atac de inima sau infarct, chiar si la acele persoane care au un nivel normal al colesterolului. Pentru a determina relatia dintre afectiunile la inima, cercetatorii au studiat 80.000 de femei de-a lungul a 14 ani folosindu-se de chestionare privind alimentatia. Au descoperit ca femeile care au au consumat doze mari cu acid folic au avut un risc cu 55% mai mic de a dezvolta atac de inima sau alte afectiuni grave la inima. Un alt studiu a aratat ca persoanele care au urmat o dieta bogata in acid folic au un risc foarte scazut pentru afectiuni cardiovasculare sau infarct comparativ cu acele persoane care nu au consumat asa de multi nutrienti. Daca suferi de hipertensiune, include avocado in dieta ta zilnica intrucat acesta are efect benefic asupra tensiunii sangelui. Si acest lucru se datoreaza nutrientilor: potasiu si magneziu. In plus, acest fruct are foarte putin sodiu, ideal pentru cei ce au hipertensiune. Studii realizate la Universitatea din California au aratat ca avocado constituie o sursa excelenta de luteina, un pigment galben regasit in perele verzi. Luteina protejeaza aceste plante de radiatile solare. Aceste proprietati protejeaza retina si previn dezvoltarea unor afectiuni precum cataracta. Potrivit unor investigatii recente realizate la Universitatea Ohio, din S.U.A, acesti nutrienti din avocado pot preveni unele tipuri de tumori. Nu uita de masura, nutritionistii ne sfatuiesc sa consuman avocado dar in cantitati reduse, din cauza grasimilor si a numarului mare de calorii. In plus, este un aliment de baza in dieta diabeticilor. Intr-un studiu cercetatorii au pus 160 de femei cu diabet sa urmeze o dieta relativ bogata in grasimi, in care 40% din calorii proveneau din grasimi. Majoritatea grasimilor proveneau din avocado. Rezultatul a fost o scadere cu 20% a numarului de trigliceride. Pe de alta parte femeile care au urmat un plan de dieta bogat in carbohidrati au inregistrat o scadere a trigliceridelor numai cu 7%. Cum sa-l servesti Iti poti pregati un mic dejun sanatos din cereale integrale si felii de avocado. In meniul de gustari serveste cateva felii de avocado impreuna cu alte fructe sau seminte. Sau iti poti pregati o salata din: felii de avocado, struguri si salata verde. Peste care se va presara: ulei de avocado, otet de zmeure, zahar, apa si sare. De fiecare data cand ti-e foame consuma cateva felii de avocado. Mai ai optiunea de a-l servi alaturi de mancarea preferata ca si garnitura, astfel vei consuma des avocado. Se adauga in deserturi, supe sau sosuri pentru un plus de culoare si savoare, pana la urma totul se rezuma la creativitate.