Institutul National pentru Cancer estimeaza ca unu din trei cazuri in care se moare de cancer se poate actiona printr-o dieta sanatoasa. Ceea ce mananci iti poate dauna, dar poate de asemenea sa te ajute mult. Multe din alimentele pe care le cumperi din magazin au proprietati anti-cancer, de la antioxidanti care neutralizeaza actiunea radicalilor liberi, pana la fitochimicale puternice, pe care oamenii de stiinta de-abia le-au inclus in subiectele pentru teste. Nu este vorba numai de un singur element care previna cancerul, ci de mai multe. Unele alimente au abilitatea de a preveni cancerul, in timp ce altele pot chiar inhiba dezvoltarea celulelor canceroase sau pot reduce dimensiunea tumorilor. Avocado Are un puternic antioxidant care lupta impotriva radicalilor liberi din organism, blocand absorbtia intestinala a anumitor grasimi. Asigura organismului mai mult potasiu decat o fac bananele si reprezinta o sursa importanta de beta-caroten. De asemenea, oamenii de stiinta sustin ca, fructele de avocado pot ajuta in tratarea hepatitelor virale (o cauza a cancerului de ficat). Broccoli, varza si conopida Au un element chimic numit idol 3-carbinol care poate ajuta in combaterea cancerului la san, prin transformarea unui estrogen, care instaleaza cancerul, intr-o forma protectiva. Brocoli contine o fitochimicala (sulforafan) produs de glucorafanin, care este introdus in prevenirea unor tipuri de cancer (cancerul de colon si de rect). Sulforafanul ajuta in producerea anumitor tipuri de enzimi, care pot anula actiunea radicalilor liberi si a celuleor canceroase. Despre aceste enzimi s-a aratat ca ar inhiba dezvoltarea tumorilor la animale. Morcovii Sunt bogati in beta-caroten, care ajuta la reducerea unor tipuri de cancer (cancerul la: stomac, intestine, gura, prostata, san, gat). Pe de-alta parte unii oameni de stiinta sustin ca beta-carotenul ar cauza cancer, dar acest lucru nu a fost demonstrat in urma consumului de morcovi. Totusi, daca se consuma exagerat de mult, si discutam aici de doua-trei kilograme de morcovi pe zi, atunci creste riscul de declansare a cancerului. Potrivit cercetatorilor de la Institutul Danez pentru Stiinta in Agricultura, in morcovi este regasita o substanta numita falcarinol, care reduce riscul de producere a cancerului. Ardeii iuti Contin o chimicala care neutralizeaza anumite substante, care provoaca cancer, daca sunt consumati in mod regulat previn cancerul la stomac. Smochinele Contin o derivata a benzaldehidei. Au in compozitie: vitamina A, C, calciu, magneziu si potasiu, pot diminua apetitul, stimuland astfel pierderea in greutate. Despre sucul de smochine se stie ca acesta distruge bacteriile. [next]Usturoiul Are componente care imbunatatesc sistemul de aparare, prin cresterea activitatii celulelor imune, care lupta impotriva cancerului. Produce niste substante care blocheaza celulele canceroase si incetineste dezvoltarea tumorii. Studiile au aratat ca usturoiul actioneaza precum ceapa diminuand riscul producerii cancerului de stomac si colon. Potrivit unui raport, oamenii care servesc in mod regulat usturoi proaspat sau gatit le scade la jumatate riscul de producere a cancerului la stomac. Este dovedit faptul ca usturoiul poate preveni cancerul la stomac datorita efectelor anti-bacteriale impotriva bacteriilor (din stomac) despre care se stie ca declanseaza cancerul. O bacterie care provoaca cancerul este Helicobacter pilori. Grapefruitul Previne cancerul prin inlaturarea din organism a celulelor canceroase. Unele studii au aratat ca grapefruitul inhiba dezvoltarea celulelor, care declanseaza cancerul la san. In plus, este o sursa ideala de vitamina C, beta-caroten si acid folic. Ciupercile Exista cateva specii de ciuperci despre care se stie ca ajuta organismul in lupta impotriva cancerului si construiesc sistemul de aparare. Prezenta unei proteine in structura acestora ataca celulele canceroase, prevenind multiplicarea lor. Extractul din ciuperci a fost testat cu succes in ultimii ani, in Japonia, ca adjuvant in chimioterapie. Nucile Contin antioxidanti care suprima dezvoltarea cancerului. Nucile de Brazilia contin 80 de micrograme de seleniu, care este important pentru aceia care sufera de cancer la prostata. Papaya Are in compozitie vitamina C, care joaca rolul unui antioxidant,ajutand la reducerea absorbtiei unor substante canceroase (din alimentele procesate). De asemenea, contine acid folic, despre care s-a aratat ca diminueaza displazia cervicala si cateva tipuri de cancer. Zmeura Contine multe vitamine, minerale, componente din plante si antioxidanti, care protejeaza organismul impotriva cancerului. Potrivit unui studiu recent s-a aratat ca in urma consumului de zmeura a scazut numarul tumorilor la esofag cu 43% pana la 62%. Cartofii dulci Contin multe propritati anti-cancer, incluzand beta-caroten, care protejeaza AND-ul, in celulele nucleare, prin producerea de chimicale in afara membranei nucleare. Ceaiul verde si negru Contin antioxidanti (polifenoli) care impiedica divizarea celulelor canceroase. Potrivit unui studiu, realizat in iulie 2001, in Jurnalul Biochimiei Celulare, acesti polifenoli, care se gasesc din abundenta in ceaiul verde, vinul rosu si in uleiul de masline, protejeaza organismul impotriva unor tipuri de cancer. Rosiile Contin licopen, un antioxidant care ataca actiunea moleculelor cu oxigen, care sunt denumite radicali liberi, suspectate pentru dezvoltarea cancerului. Cu cat vremea este mai fierbinte cu atat rosiile produc mai mult licopen. De asemenea, acestea contin vitamina C, un antioxidant care previne distrugerea celulelor, lucru care declanseaza cancerul. Pepenele rosu, morcovii si ardeii rosii contin si ei aceste substante, dar in cantitati mai mici. O cantitate mare de licopen ajuta la reducerea riscului de cancer la san, prostata, pancreas.