Este important de precizat ca testele care dovedesc gradul de toxicitate al aditivilor alimentari au fost si sunt realizate pe animale, iar in consecinta este greu de spus, care sunt efectele reale pentru sanatatea umana. Healt.com a identificat cei mai nocivi sase aditivi alimentari. 1. Nitrit de sodiu Cap de lista, nitritul de sodiu este folosit pentru a conserva, pentru a da culoare, gust si aroma preparatelor din carne. Este adaugat in slanina, sunca, hot dog, peste afumat si carne din conservata. Conservantul are meritul de a preveni dezvoltarea bacteriilor, dar studiile l-au legat de incidenta crescuta a unor tipuri de cancer. Nitritul de sodiu, la temperaturi inalte, devine deosebit de reactiv si daunator. 2. BHA si BHT Hidroxianizolul butilat (BHA) si hidrotoluen butilat (BHT) sunt antioxidanti utilizati pentru conservarea alimentelor comune de uz casnic, impiedicand procesul de oxidare. Sunt folositi pentru a pastra grasimi si uleiuri, cereale, guma de mestecat si chipsuri. BHA si BHT se acumuleaza in organism, este eliminat greu si are ca efect secundar diferite suferinte ale ficatului si pancreasului. 3. Galat de propil Cunoscut ca E 310, sintetizat din propanol si acid galic, acesta este un antioxidant pentru produsele grase (de la margarina, la frisca artificiala, dar si creme si alte produse dulci), si previne rancezirea. Este folosit si in produsele cosmetice. Este tolerat de organism, daca doza zilnica nu depaseste 1,4 mg/kg corp. Efectele negative se manifesta la nivelul intestinului gros, produce scaderea capacitatii de absorbtie a fierului si este cauza unor afectiuni ale sangelui. 4. Glutamat monosodic Aditivul pentru “gust bun”, E 621 sau glutamatul monosodic este un aminoacid folosit ca potentiator de aroma in supe, sosuri, chips-uri. Acesta este frecvent asociata cu alimente si arome asiatice. Glutamatul monosodic provoca dureri de cap si greata, ataca celulele nervoase si este responsabil pentru unele dereglari metabolice grave. 5. Acesulfam-K Acesta este un indulcitor artificial relativ nou utilizat in bauturi racoritoare dietetice. Este gasit in prajituri, guma de mestecat, deserturi si gelatina. Acesulfam-K este de 200 de ori mai dulce decat zaharul, nu are calorii, dar studii recente au aratat ca provoca cancer la cobai. Este foarte folosit in asa zisele produse dietetice, utilizate in curele de slabire. 6. Olestra Olestra este o grasime sintetica care blocheaza absorbtia de grasimi la nivelul tubului digestiv. Acest lucru duce la tulburari intestinale grave, crampe si balonare. Olestra produce cancer pulmonar si de prostata, precum si grave probleme de vedere.