Adi Hadean – o vara cu legume si plante

Adi Hadean – o vara cu legume si plante

D:  Nutritionistii ne sfatuiesc ca vara sa reducem din portiile de friptura, bauturile alcoolice, acelea pe baza de cofeina si sa consumam salate, fructe si legume din belsug, pentru ca sunt bogate in vitamine, minerale si apa. Spune-mi, tii cont de sfaturile acestea in sezonul cald? Folosesti mai putine condimente in mancarurile tale? Gatesti mai multe salate, supe light? Si daca da, spune-mi o salata si o supa pe care o preferi.

 
Adi Hadean
: E ok ce spun nutritionistii, vara trebuie sa fim mai "usori". Daca te referi la sare cand spui "condimente", folosesc doar atat cat sa potenteze gusturile, fie ca e iarna, fie ca e vara. In rest, mirodenii folosesc la fel de multe, mai ales ca multe dintre ele combina rolul de a aroma cu cel de a ajuta digestia.

 

Primavara si vara fac multe salate pentru ca am ingrediente proaspete si locale mai multe decat toamna ori iarna si obisnuiesc sa inlocuiesc garniturile gratarelor cu salate. Renunt cat pot de mult la cartofi, orez sau paste în favoarea cruditatilor. Nu pot spune ca prefer o anume salata, imi plac legumele, verdeturile, plantele de tot felul si le combin cu dressinguri usoare, sarace în grasimi (folosesc des iaurturi si ulei de masline extravirgin). Sigur, cand gatesc pentru altii fac ceea ce mi se cere, dar încerc să influentez meniul argumentandu-mi serios sugestiile. Fac si supe, o supa calda poate sa-ti salveze viata intr-o zi fierbinte de vara.

 
D: Marturisesc ca vara, in afara de ceaiuri din fructe, servite reci, si limonada nu stiu ce mi-ar mai putea potoli setea in zilele fierbinte si in acelasi timp sa ma vitaminizeze. Ce bauturi racoritoare home-made mi-ai putea recomanda? Care sunt preferatele tale?

 

AH: Recomand ceaiurile din menta, combinate cu fructe de padure uscate. Baute aproape fierbinti, pentru că abia atunci au efectul scontat. Sigur că o limonada rece poate parea solutia ideala pentru a te racori intr-o zi caniculara dar diferenta de temperatura dintre corpul tau incins de soare și limonada scoasa din frigider sau racita cu gheata poate produce dezechilibre care sa te trimita la spital.

 

D: Nu pot sa ma despart de ele si-n consecinta le aduc din nou in discutie. Fructele. Ce deserturi din fructe gatesti cel mai mult in aceasta perioada?

 

AH: Incerc sa pastrez fructele cat mai aproape de starea lor naturala. Le aleg mereu pe cele care-mi plac cel mai mult ca aspect, forma si textura si le combin in salate de fructe sau deserturi din fructe marinate in vin (exista vinuri acidulate plăcut care îmbogatesc gustul fructelor). Prefer frisca batuta din smantana fermentata, acrisoara, cu putin zahar ori cu miere. Si mananc mult pepene, e fructul de vara pe care-l prefer, chiar daca nu-i atat de plin de vitamine. Are multa apa, are È™i oarece zahar, e drept, dar nu într-o cantitate periculoasa. Oricum, mult mai putin decat un tiramisu:-).

 

D: Ador dovleceii, dar nu imi surade ideea unei mancari plina de grasimi, fie ea si cu dovlecei, dupa care salivez numai daca le pronunt numele. Pentru ca sunt sanatosi si nutritionistii ii tot recomanda, spune-mi, te rog, doua retete cu dovlecei pe care le preferi si daca ai un secret pentru a le da o aroma aparte.

 
AH: Imi plac dovleceii pe grill, teribil de mult. ii tai în rondele groase de o jumatate de centimetru, presar peste ei sare, piper È™i cimbru si-i pun pe grill unde ii las cel mult patru minute. Sau ii tai în cuburi mari, ii stropesc cu ulei de masline È™i otet balsamic, ii dau la cuptor pentru un sfert de ora (cuptorul trebuie sa fie incins) si-i pun langă vinete la grill, ardei copti în otet cu zahar È™i usturoi È™i poate branza de capra. Obtin astfel o salata suficient de consistenta incat sa poata fi considerata fel principal ori garnitura langa un peste pe grill.