Uneori incep sa cred ca ne-am nascut mestecand guma. E un obicei impamantenit de mii de ani. Vechii greci mestecau „mastiche“ un fel de guma facuta din rasina unui copac iar indienii nord-americani se foloseau de seva de molid. Guma asa cum o stim noi sub forma de lama sau pastila a aparut dupa al doilea Razboi Mondial, moment cand si vanzarile au cunoscut o explozie. Guma e la moda, mai mult, e o necesitate. Oriunde ai fi cel putin o persoana trebuie sa o aiba. Fie ca o flecane cineva la un meci, sau ca o mesteca subtil la Ateneu, guma it’s a must. O folosim ca sa ne calmam, sa ne improspatam respiratia inainte de o intalnire romantica, sau pentru a face baloane. Guma devine in curand vitala. Linia dintre vital si mortal este insa deseori extrem de fina. La fel e si in cazul asta pentru ca masa alba si cauciucata are un potential toxic daunator atat pentru mediu cat si pentru sanatate. V-ati uitat pe ambalaj ? Si eu dar nu inteleg nimic din denumirile chimice din compozitie. M-am lamuti insa in urma cu 2 ani cand autoritatile canadiene au publicat o lista de 17 substante pe care le credeau toxice si care nu ar trebui incluse in produse precum guma de mestecat. Acetatul de vinil este unul dintre acestea. De ce? Pentru ca un studiu realizat de Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului a gasit dovezi ca substanta respectiva ar produce tumori cobailor. Sa nu mai vorbim de indulcitorii daunatori. Unul dintre ele este conservantul hidroxianisol butilat – HAB pentru prieteni. Cel mai recent raport despre substante cancerigene emis de Programul national de toxicologie din America arata ca HAB a produs cancer in cadrul experiementelor pe animale, deci exista posibilitatea de a cauza aceasta boala si in randul oamenilor. Efectele pe termen imediat sunt extrem de inconveniente. Guma mestecata in exces are efect laxativ. Asa ca nu va mirati daca va apuca durerile de stomac si va loveste diareea. Look on the bright side, desi situatia va fi imputita, macar veti avea o respiratie proaspata.