Adevarul despre fibre

Adevarul despre fibre

Dar cati stiu ce sunt acestea si de ce are organismul nevoie de ele? Trebuie sa mananci mai multe sau mai putine? Sunt intr-adevar mancarea minune atat de ridicata in slavi in articolele despre nutritie?  

Ca sa rezumam, exista doua tipuri de fibre: solubile si insolubile, cu efecte diferite asupra organismului tau. Iata cateva mituri legate de fibre – false, evident.  

Toate fibrele din dieta noastra sunt la fel. Fals!  

Din cele doua tipuri de fibre, cele insolubile se gasesc in tarate de grau, cereale integrale si coaja fructelor si sunt necesare unei bune digestii. Stratul protector de fibre al majoritatii fructelor, legumelor si cerealelor este de obicei distrus in timpul procesarii (nu conteaza ca e vorba despre fierbere, decojire, macinare sau stoarcere). De aceea, nutritionistii ne sfatuiesc mereu sa mancam cat mai multe alimente neprocesate pentru ca organismul sa-si primeasca doza zilnica de fibre. Fibrele insolubile amelioreaza constipatia, actionand ca un burete ce retine apa. Daca esti insarcinata, acest efect este numai bun pentru tractul tau digestiv cu activitate incetinita din cauza progesteronului.  

Fibrele solubile se gasesc in ovaz, mazare, linte, orez brun, mere si broccoli. Ele se descompun odata ce ajung in stomac, transformandu-se intr-un gel care incetineste procesul de digestie. Printre altele, aceasta ajuta la combaterea cresterii alarmante a nivelului de zaharuri din sange, lucru care se intampla dupa ce consumi alimente bogate in zaharuri si sarace in fibre.  

Carnea de porc, de vita, etc. este bogata in fibre. Fals! 

Numai plantele contin fibre! Cereale integrale, fructe, legume… Inlocuieste-ti macar doua zile pe saptamana carnea cu fasole boabe pentru a-ti suplimenta aportul de fibre.  

O dieta bogata in fibre ingrasa. Fals! 

De fapt, se intampla chiar opusul. Fibrele dau senzatia de satietate si contin si mai putine calorii decat alte alimente. Devreme ce se digera mai greu, te vei simti satul(a) mai multa vreme, ceea ce, desigur, te impiedica sa mananci mai des. Daca ai nacut si vrei sa slabesti, nu te feri de fructe, legume, linte si fasole! 

Ai nevoie de fibre doar cand esti constipat(a). Fals!

Fibrele imbunatatesc digestia si amelioreaza constipatia, intr-adevar. Dar, pe langa asta, ajuta la combaterea obezitatii usoare si micsoreaza nivelul de colesterol, ceea ce ajuta la functionarea sistemului cardio-vascular.  

Se pare ca fibrele nu sunt formate dintr-o singura substanta, cum se credea pe vremuri. Mai degraba se poate vorbi de o colectie de elemente, fiecare cu functiile sale. Aceasta descoperire a fost o adevarata revelatie; practic s-au inlocuit taratele cu o varietate de alimente proaspete si cu gust bun – fructe si legume. Poti incorpora in dieta orezul brun in locul celui obisnuit sau poti arunca o mana de seminte de in salata. In felul acesta pare foarte usor sa consumi cele 26 pana la 35 de grame de fibre zilnic, nu-i asa?