Adevarata placinta dobrogeana!

Adevarata placinta dobrogeana!

Si vorbesc aici de placinta dobrogeana intr-o tava cu diametrul de 40 de centimetri. Va dati seama ce lupta se da intre diferitele semnale care pornesc din creier: “Hai, baga tot in tine!”, sau “Gata, opreste-te, cele 17 bucati de pana acum au fost de ajuns”. Glumesc eu, dar adevarul e mereu acelasi: mananc mai mult decat ar trebui. Insa recunosc ca nu ma pot abtine, atat de delicioasa este.

 

Prin urmare, astazi am sa va impartasesc si voua reteta incredibilei placinte dobrogene/tulcene, insa sfatul meu sincer este sa va opriti din mancat atunci cand stomacul va da semnalul de stop. Ascultati stomacul in detrimentul creierului cand e vorba de mancare!

Reteta este pentru 6-8 persoane, asadar merita sa preparati placinta dobrogeana cand aveti oaspeti, oricum ii veti impresiona. 

Pentru aluat aveti nevoie de:

  • O cana de apa;
  • Doua sau trei linguri de ulei vegetal;
  • Un praf de sare;
  • O sasea parte dintr-un cubulet de drojdie;
  • 450/500 de grame de faina de Baneasa;

Din aceste ingrediente veti obtine o coca nici moale, dar nici tare, din care faceti 6-7 mici bucati de coca, adica 6-7 aluaturi. Intindeti apoi separat fiecare mic aluat cu facaletul de intins coca, mai presarand putina faina cand intindeti aluatul.

Acum, pentru amestec aveti nevoie de:

  • 500 de grame de branzica proaspata de vaci;
  • 6 oua;
  • Un praf de sare; 

 

Sa ne apucam de placinta dobrogeana. Ungeti tava cu putin ulei. Acum, luati cate un pumn de amestec de branza de vaci cu oua si sare si puneti-l in mijlocul unei foi de aluat intins si intindeti-l putin. Impaturiti apoi aluatul in patru, ca si cum ati face un plic de hartie dintr-o coala. Apoi, strangeti cu mainile pe lung acest aluat, incretiti-l, mai exact. Luati apoi acest aluat care acum are forma lunguiata si puneti-l in tava. Dupa ce ati procedat asa cu toate aluaturile si ati terminat de asezat in tava, mai stropiti totul cu cateva picaturi de ulei. Bagati apoi tava 30 de minute la cuptor, la foc mediu.  

 

Si acum vine partea de final, micul secret care o face atat de gustoasa: bateti un ou cu o cana de iaurt sau de smantana (depinde de preferinte sau de stilul culinar, eu va recomand sa fie iaurt, nu e atat de gras) si putina sare. Acum puneti tot acest amestec peste aluatul care a stat 30 de minute la cuptor si mai introduceti tava inca 10 minute la cuptor, la acelasi foc mediu. Asta e tot.

Atentie mare, placinta dobrogeana este foarte gustoasa si va poate fura. Nu exagerati. Pofta buna!