Atenție la bere și mici, în minivacanța de 1 Mai. Ce recomandă ANPC, pentru a evita toxiinfecțiile alimentare

|Andreea Nicole |
Atenție la bere și mici, în minivacanța de 1 Mai. Ce recomandă ANPC, pentru a evita toxiinfecțiile alimentare

Românii să verifice . micii, de 1 Mai, avertizează șeful ANPC. foto: freepik

Paul Anghel, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), îi îndeamnă pe cetățeni să fie extrem de atenți atunci când achiziționează produse precum carnea tocată și berea, mai ales în contextul sărbătorilor de 1 Mai, când obiceiul de a consuma mici și bere este larg răspândit în România.

Recomandări de la ANPC pentru 1 Mai

Acesta subliniază importanța evaluării atente a aspectului produselor din carne tocată, întrucât un produs cu un aspect necorespunzător poate indica probleme de calitate sau proaspătate.

În același timp, Anghel atrage atenția asupra necesității de a citi cu atenție etichetele produselor, pentru a verifica informațiile referitoare la ingredientele folosite, termenul de valabilitate, condițiile de păstrare și proveniența acestora. Recomandările vin în sprijinul consumatorilor, pentru a-i ajuta să facă alegeri informate și sigure în această perioadă festivă, relatează Agerpres.

Cum alegem produsele sigure pentru consum

„La achiziționarea produselor alimentare: verificați cu atenție aspectul cărnii tocate; nu cumpărați produse neetichetate; eticheta trebuie să conțină informații despre ingredientele alergene și termenul de valabilitate. Refuzați produsele cu etichete lipsă, modificate sau expirate. Evitați achiziția de carne tocată din locuri neautorizate, pentru că riscați să cumpărați produse nesigure”, a scris Paul Anghel, pe pagina lui de Facebook.

Citește și: Festivalul „Scrumbii de Rusalii” revine la Tulcea între 6 și 8 iunie 2025

Referitor la bere, Paul Anghel, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), îi sfătuiește pe consumatori să fie vigilenți și să verifice cu atenție câteva aspecte esențiale înainte de a achiziționa produsul. El recomandă, în primul rând, inspectarea atentă a ambalajului — sticlele, dozele sau alte tipuri de recipiente trebuie să fie intacte, fără lovituri, deformări sau urme de manipulare necorespunzătoare, care ar putea compromite calitatea băuturii.

El recomandă, în primul rând, inspectarea atentă a ambalajului — sticlele, dozele sau alte tipuri de recipiente trebuie să fie intacte

Atenție la berea comercializată în parcuri

Anghel subliniază importanța evaluării limpidității lichidului: berea trebuie să fie clară, fără depuneri suspecte sau modificări de culoare care ar putea semnala probleme de prospețime sau alterare. Nu în ultimul rând, consumatorii sunt îndemnați să verifice data durabilității minimale inscripționată pe ambalaj, pentru a se asigura că berea este în termenul de consum optim și nu prezintă riscuri pentru sănătate.

„Dacă petreceți ziua de 1 Mai în zone de agrement: asigurați-vă că produsele sunt expuse în vitrine frigorifice funcționale. Ambalajele trebuie să fie intacte, iar etichetele să conțină toate informațiile necesare. Vânzătorii trebuie să fie echipați corespunzător și să respecte regulile de igienă”, a mai subliniat el.

Citește și: Chimicala persistentă TFA, descoperită în vinurile europene în niveluri „alarmante”

Distribuie articolul pe: