Rețetă „mălai dulce”, desertul care l-a cucerit pe Papa Francisc la vizita lui în România

|Andreea Nicole |
Rețetă „mălai dulce”, desertul care l-a cucerit pe Papa Francisc la vizita lui în România

Rețetă de mălai dulce. sursa foto profimedia

Rețetă „mălai dulce”, desertul care l-a cucerit pe Papa Francisc la vizita lui în România. Născut în vibrantul cartier Flores din Buenos Aires, Jorge Mario Bergoglio a crescut înconjurat de aromele intense ale bucătăriei argentiniene.

Mâncarea lui preferată? Empanadas – acele plăcinte delicioase, umplute cu carne, brânză, șuncă sau alte ingrediente, care „ca orice bun argentinian, nu uita niciodată să cumpere empanadas”, după cum este menționat în cartea Eating with Pope Francis. Din România, Suveranul Pontif a păstrat o amintire dulce: mălaiul.

Desertul care l-a cucerit pe Papa Francisc în România

În 2019, în timpul vizitei sale istorice în România, Papa Francisc a fost întâmpinat cu ospitalitatea caldă a gazdelor de la Arhiepiscopia Blajului. La prânz, i s-a oferit un desert simplu, dar plin de suflet: mălaiul dulce, pregătit după rețeta unei bunici de la sat. Desertul, discret și autentic, a cucerit imediat inima Papei, care a mărturisit că „în simplitate se ascunde adevărata bogăție”.

Rețetă „mălai dulce”

Rețeta mălaiului dulce este la fel de simplă precum povestea pe care o poartă. Ingredientele necesare sunt:

  • 150 grame mălai extra
  • 50 grame griș
  • 3 ouă mari
  • 450 grame iaurt foarte gras
  • 50 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • 2 lingurițe praf de copt
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 150 grame zahăr tos

Modul de preparare este la îndemâna oricui: într-un bol, se amestecă mălaiul, grișul și praful de copt.

Gălbenușurile se bat cu zahărul și iaurtul, apoi se încorporează treptat laptele și uleiul. Se adaugă amestecul uscat, iar la final, spuma de albușuri se încorporează cu grijă pentru a păstra textura aerată.

Compoziția se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se coace la 180°C timp de 30-35 de minute, până când trece testul scobitorii.

Deși simplu, acest desert a reușit să transmită perfect spiritul de generozitate și autenticitate al bucătăriei românești, rămânând o amintire prețioasă a vizitei pontificale.

Bucătăriile care au atins inima Papei

Papa Francisc, îndrăgostit de un desert românesc. sursa foto profimedia
Papa Francisc, îndrăgostit de un desert românesc. sursa foto profimedia

Empanadas au fost mereu în centrul preferințelor culinare ale Papei Francisc. Aceste plăcinte argentiniene, cu aluat asemănător foietajului și umplute adesea cu colita de cuadril (tri-tip de vită), sunt descrise în The Vatican Cookbook drept o constantă în viața sa. De asemenea, Papa era un mare admirator al asado-ului (carne la grătar), dar și al mâncărurilor simple, precum orezul alb cu ceapă și parmezan sau calamarii umpluți.

În materie de deserturi, preferințele sale erau modelate de amintirile din copilărie. Torturile cu ciocolată, adevărate „triumfuri ale desfătării”, alfajores – faimoasele prăjituri-sandviș cu dulce de leche – sau rețetele transmise de bunica Rosa și mama Regina María i-au marcat gusturile pentru totdeauna. Într-o întâmplare din The Vatican Cookbook, Papa Francisc a oferit un alfajor unui bucătar elvețian, spunând: „Sper să-ți facă ziua mai bună.

Rădăcinile sale italiene au adus în sufletul său dragostea pentru preparatele tradiționale din Piemonte. Bagna càuda, sosul cald din ulei de măsline, unt, usturoi, anșoa și ierburi, era unul dintre favoritele sale. Roberto Alborghetti surprinde perfect atmosfera în care era savurat acest preparat:

„Bagna càuda este un simbol al ritualului convivial: conversația se învârte în jurul unui vas așezat în centrul mesei, iar poveștile și gesturile mesenilor prind viață.”

Pizza, dorința simplă a unui Papă apropiat de oameni

Deși viața de lider al Bisericii Catolice era plină de responsabilități, Papa Francisc nu și-a pierdut niciodată modestia. Într-o mărturisire emoționantă, a spus:

„Dacă aș putea face o singură dorință? Aș vrea doar să ies într-o zi, neobservat, și să mănânc o pizza la o pizzerie.”

Această dorință simplă vorbește despre natura umană și apropiată a Papei Francisc, care în 2017, la prima Zi Mondială a Săracilor, a ales să ia prânzul în Vatican alături de 1.500 de persoane nevoiașe.

Chiar și când a fost întrebat despre abilitățile sale culinare, Papa a răspuns cu un zâmbet:

„Ei bine, mâncarea gătită de mine n-a omorât pe nimeni.”

Această replică luminoasă îl definește perfect pe omul care a condus Biserica Catolică timp de 12 ani, cu modestie, simplitate și o profundă iubire pentru ceilalți.

Citește și: Prajitura cu malai si portocale

Distribuie articolul pe: