Scanere pentru verificarea coacerii fructelor, instalate de supermarketurile din Europa

|Andreea Nicole |
Scanere pentru verificarea coacerii fructelor, instalate de supermarketurile din Europa

Scanere pentru verificarea coacerii fructelor, instalate de supermarketurile din Europa. sursa foto OneThird

Scanere pentru verificarea coacerii fructelor, instalate de supermarketurile din Europa. Retaileri precum Jumbo și Migros au înregistrat creșteri ale vânzărilor de avocado și o reducere a risipei alimentare odată cu introducerea unor puncte de control bazate pe inteligență artificială.

Supermarketuri din toată Europa au început să utilizeze scanere bazate pe inteligență artificială care ar putea, în viitor, să le spună cumpărătorilor cât de coapte sunt diferite fructe, înainte ca aceștia să le achiziționeze.

Scanere pentru verificarea coacerii fructelor

Momentan se pot scana doar avocado. sursa foto OneThird
Momentan se pot scana doar avocado. sursa foto OneThird

Zeci de astfel de dispozitive au fost deja instalate în magazinele Jumbo din Țările de Jos și Migros din Elveția, precum și în unele locații din Spania.

În următoarele săptămâni, unul dintre cele mai mari lanțuri de retail din Germania este de asemenea așteptat să înceapă un proiect pilot pentru testarea sistemului. Potrivit publicației Fruitnet, se poartă discuții și pentru implementarea tehnologiei în magazinele din Regatul Unit.

Deocamdată, scanerele pot fi utilizate doar pentru a testa gradul de coacere al avocadourilor. Însă acestea ar putea fi în curând programate pentru a verifica și alte produse, precum mango, pepeni sau kiwi.

Inteligența artificială va verifica fructele

Ideea ca și consumatorii să folosească inteligența artificială pentru a verifica produsele direct în magazin a fost primită cu scepticism în unele cercuri. Unii chiar au sugerat că știrea despre noile scanere ale lanțului Jumbo ar fi o farsă de 1 Aprilie. Însă nu este deloc cazul.

„Este real, se întâmplă”, spune Marco Snikkers, reprezentant al companiei olandeze OneThird, care a dezvoltat tehnologia de predicție a duratei de viață a fructelor. „Sincer, suntem copleșiți și surprinși de reacțiile pozitive pe care le-am primit.”

Controlul risipei alimentare cu ajutoru scanerelor

Interesul față de aceste scanere instalate în magazine pare să fi fost alimentat de îngrijorarea unor retaileri că, în încercarea de a testa coacerea avocadourilor, cumpărătorii le-ar putea strivi, afectându-le astfel calitatea și făcându-le nevandabile.

„La început am fost sceptici”, recunoaște Snikkers.

Inițial, OneThird s-a concentrat pe instalarea de sisteme de verificare a coacerii mai devreme pe lanțul de aprovizionare cu produse proaspete, nu direct în magazine.

„Așa că am fost foarte atenți să avansăm pas cu pas și să testăm sistemul în spatele cortinei,” a spus el pentru Fruitnet.

După o testare la scară redusă într-unul dintre magazinele Jumbo, interesul pentru tehnologie a crescut rapid.

„Consumatorii o adoră”, adaugă Snikkers. „Este ceva nou în magazin și aduce entuziasm. Clienții noștri ne spun că au crescut vânzările de avocado. Și odată cu ele poate și alte produse, de exemplu dacă cineva vrea să facă guacamole cu roșii și alte ingrediente.”

Citește și: Fructe proaspete sau uscate? Află care sunt cele mai bune

Scanerele ar putea verifica mai multe produse, în viitor

În viitor se vor scana mai multe fructe. sursa foto OneThird
În viitor se vor scana mai multe fructe. sursa foto OneThird

Retailerii s-au interesat între timp dacă scanerele ar putea fi programate și pentru alte fructe precum mango, pepeni sau kiwi. În principiu, acest lucru este posibil, dar va dura, explică Snikkers.

„Sistemul nostru este bazat pe inteligență artificială, iar pentru ca AI-ul să funcționeze, are nevoie de date. Avem deja destul de multe date despre mango, așa că acea funcționalitate ar putea fi lansată relativ curând. În schimb, pentru pepeni și kiwi, va mai dura puțin.”

Citește și: Fructele românești vor fi mai scumpe cu 50% din cauza…

Distribuie articolul pe: